Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kunskapsljuset tvingas betala vite

Kunskapsljuset får betala 60 000 kronor i vite för brister i verksamheten.

Kunskapsljuset ligger i Hageby och tvingas nu betala 60 000 kronor i vite.

Kunskapsljuset ligger i Hageby och tvingas nu betala 60 000 kronor i vite.

Foto: Malin Perk

Norrköpings kommun2019-10-01 09:08

Vi har vid flera tillfällen skrivit om att Skolinspektionen de senaste åren gjort flera tillsynsbesök hos Kunskapsljuset, en muslimsk friskola med elever från förskoleklass till årskurs sex i Hageby. Myndigheten har påpekat flera brister i såväl skolundervisningen som på fritidshemmet. Det har bland annat handlat om att skolan i undervisningen inte tar hänsyn till varje elevs individuella behov och att det brustit i trygghet och studiero.

Skolan har vidtagit flera åtgärder och från att Skolinspektionen har hotat om att ansöka om vite i miljonklassen, landade ansökan till förvaltningsrätten slutligen på 450 000 kronor för brister i skolan, samt 150 000 kronor för fritidshemmets del. 

Nu har förvaltningsrätten kommit med sina domar. När det gäller fritidshemmets del, avslår rätten Skolinspektionens viteskrav helt. Som orsak anges bland annat att Skolinspektionens förslag på vad skolan bör åtgärda är oklara och "lämnar utrymme för olika tolkningar". Det framgår heller inte några konkreta åtgärder som skolan ska vidta för att undvika vite. 

När det gäller de områden inom skolan anser förvaltningsrätten, precis som i "fritidshemsdomen", att Skolinspektionen inte varit tydliga nog i alla delar med vilka åtgärder de anser att skolan bör vidta. Därför anser rätten att vitesbeloppet ska sättas ned till 60 000 kronor.

På frågan om det är vanligt att förvaltningsrätten tycker att de är för otydliga i sina krav, svarar Helena Boson, jurist på Skolinspektionen:

– Rätten tycker inte att det vi skriver alltid stämmer överens med viteslagen, att de som får vitesförläggande måste veta hur de ska agera för att undgå det. Vi utgår från Skollagen, som inte är lika tydlig. I förarbetena till lagen står det att vi inte får säga exakt vad de ska göra, bara att de ska uppfylla skollagens bestämmelser, och då tycker inte domstolarna att vi varit tillräckligt konkreta. Så det krockar lite.

Det låter som moment 22?

– Det blir en avvägning att uppfylla såväl viteslagen som skollagens ansvarsfördelning, som i sin tur innebär att huvudmännen själva ska avgöra hur de utformar sin verksamhet så den uppfyller kraven. 

Vad gör ni nu, ska ni överklaga domen?

– Det vet vi inte. Vi håller på och analyserar det.

Om ni inte överklagar, betyder det att ni avslutar tillsynen på Kunskapsljuset då?

– Nej, vi följer upp den här tillsynen tills vi tycker att skolan har rättat till bristerna. Det gäller oavsett om domstolen utdömer vite eller ej.

Karta: Kunskapsljuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!