Kritisk insändare blev Höglunds fall

Efter kritik mot islam i Folkbladet blev Robert Höglund uppmanad av Socialdemokraterna i Norrköping att lämna partiet.

23 januari 2015 10:52

– Formellt heter det att jag själv har avsagt mig mitt medlemskap i partiet. Men det skedde inte utan påtryckningar, berättar Robert Höglund.

Själv ser han det som han fick sparken från partiet. Redan på fredagen, två dagar efter att hans kritiska insändare mot islam, var införd i Folkbladet, så ringde Olle Vikmång, ombudsman för Socialdemokraterna i Norrköping, hem till honom.

– Vikmång berättade att arbetsutskottet inte längre ansåg att jag var lämplig som partimedlem, berättar han.

Robert Höglund ångrar i dag att han skrev insändaren.

– Jag gav mig in på minerat område. Det talas mycket om yttrandefrihet just nu men det gäller väl bara för satirtecknare från Paris, säger han.

Robert Höglund berättar att han kände sig tvingad att lämna partiet.

– Olle Vikmång kom hem till mig på tisdagskvällen den 13 januari, för att hämta pappret om mitt utträde, trots att jag redan samma dag hade postat samma papper till honom, berättar Höglund.

Enligt Vikmång har Höglund i sin insändare i Folkbladet den 7 januari och i intervjun den 10 januari gjort grova övertramp, som strider mot Socialdemokraternas grundläggande värderingar om alla människors lika värde.

– Det allvarligaste är att Robert Höglund har satt likhetstecken mellan islam och självmordsbombare, könsstympning och kvinnoförtryck. Han menar också att alla muslimer sympatiserar och har ansvar för detta, säger Olle Vikmång.

På det planerade styrelsemötet den 12 januari tog styrelsen därför upp innehållet och åsikterna i insändaren och artikeln till en diskussion.

Enligt Vikmång var det en enig styrelse som tog beslutet om att uppmana Höglund att lämna sitt medlemskap i det Socialdemokratiska partiet i Norrköping.

– Det är klart att jag är ledsen och besviken över vad som har hänt, säger Robert Höglund.

Han har varit medlem i Socialdemokraterna i Norrköping sedan 1967 och innan dess var han medlem i partiet i Nynäshamn, där han en gång i tiden började som SSU-ordförande.

En partimedlem som vill vara anonym, tycker att Socialdemokraterna i Norrköping har skött hanteringen av Robert Höglund dåligt.

– Så gör man inte med en gammal medlem. Detta visar att det inte längre är högt i tak inom partiet och att ingen får ha några åsikter som sticker ut, säger personen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker