Kritik mot att Östgötateatern tar emot Ring

Artisten Daniel Mitsogiannis rasar mot att Östgötateatern tar in rapparen Ken Rings farvälturné.

Ken Ring kommer till Stora teatern i Norrköping den 4 april med sin farvälturné "Tack för mig". Musikalartisten och tidigare Melodifestivaldeltagaren Daniel Mitsogiannis, med en bakgrund i Norrköping och på Östgötateatern, har reagerat över att Östgötateatern upplåter sin lokal åt den kontroversielle rapparen.

"Hur kan ni ta in Ken Rings förtielfte farvälturné på er (vår) scen?! Han är uttalat homofob och uttalar sig antisemitiskt, förklaringarna (där man har möjlighet att be om ursäkt och ställa saker till rätta) är bara pinsamma och tydliggör ännu mer hur djupt rotade grundåsikter han har. Man får gärna ändra åsikt, växa upp och be om ursäkt, men då får han faktiskt göra det offentligt så man hör det. Och det innan Östgötateatern bokar in honom på sin scen. Jag skäms över teatern", skriver Daniel Mitsogiannis på sin Facebook-sida.

Han tar också upp att Ken Ring på Vattenfestivalen 1999 uppmanade publiken att rikta blickarna mot slottet samtidigt som han skrek "våldta Madeleine".

Östgötateaterns chef Nils Poletti har svarat i ett inlägg på Mitsogiannis Facebook-sida:

"I det här fallet är avskedskonsertens tema och budskap en tillbakablick på destruktiva år och vägen bort från dessa. Ken Ring skriver själv i en kommentar till oss idag med anledning av detta att han med konserten vill uppmuntra till kärlek och gemenskap: ”Jag är emot all form av hat mellan människor. Det är extremt tråkigt att få höra detta när kärlek är det enda jag vill att konserten ska lämna folk med.”

Ken Ring bad 1999 officiellt om ursäkt för uttalandena under Vattenfestivalen, och har sedan dess talat ut om händelserna i bland annat "Så mycket bättre" och SvD, skriver Poletti.

"Det finns mycket komplicerade och problematiska uttalanden från artister i hiphopvärlden som vi på teatern givetvis inte står bakom. I detta fall har Ken Ring som sagt förklarat sig och bett om ursäkt. Vi tror på att människor kan förändras", skriver Nils Poletti.

Ken Ring var en föregångare inom självutlämnande hiphop om kriminalitet, men idag vill han istället vara en positiv förebild.

– Man har blivit äldre och familjefar, jag kan inte längre stå för allt som jag stått för genom åren, säger den 40-årige rapparen i en SVT-intervju.

I en intervju i Svenska Dagbladet nyligen berättar Ken Ring att han köpt mark i Kenya, där han själv har rötter, och planerar att bygga en fotbollsakademi för ungdomar. 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa