Ledare Vare sig det är outhärdligt solheta dagar, eller semesterveckor dränkta i hänsynslöst skyfall, ser vi det som ett tecken på att klimatet spårat ur.

Det finns till och med skäl att tro att ett vanligt uppehållsväder indikerar att vår tid på jorden är över.

Därför måste något göras nu!

Och vad är då mer lämpligt än att låta utreda om det går att förbjuda plastmuggar?

Det är precis vad regeringen nu föreslår.

Att ge sig på just plasten är mycket effektfullt. Detta material är en symbol för 1900-talets fantastiska välfärdsutveckling. Vid sidan om elektricitet och bildskärmen är det kanske den mest framträdande produkten för industrisamhället.

Kan något tänka sig sextiotalets välfärdssprång utan tvåfärgade sugrör i plast?

Men det är detta plastificerade industrisamhälle som tiltat klimatet så det kommer att bli värre än på istiden.

Så vad är då mer rimligt än att avskaffa plastbestick, när det dessutom finns fina alternativ i trämaterial? För vad är egentligen poängen med att äta en vegetarisk biff med plastgaffel när det finns dito tillverkad av björk?

Ordet plast kommer från grekiskan och betyder ”formbar”, precis som vi moderna människor förväntas vara. Vi ska vara dynamiska och anpassningsbara, gilla läget, uppvisa flexibilitet och förändringsbenägenhet, på jobbet och i samhällslivet.

Men även detta verkar möta allt mer motstånd. Folk har tröttnat på omorganisationer på jobbet, nya chefer med sitt värdegrundsbabbel utan besked om framtiden, och irriterar sig på alla skjutningar som de berättar om på tv, eller att det inte längre går att betala med riktiga pengar.

Därför är det politiska korståget mot plast mångsymboliskt.

Alla har vi nästan dagligen en dust med alla dessa förbannade plastförpackningar, som trots ingenjörernas briljanta lösningar inte går att öppna utan väsentligt inslag av våld, oftast toppat med kniv eller sax.

Men som tur är kan plast ersättas av andra produkter, inte sällan av ett slag som svensk industri kan framställa.

Låt oss tro att dessa intressen kommer att vara väl representerade när plastförbudet ska utredas.