Korsning stängs av

Ett stort grävarbete har nu inletts vid Broocmansplan som kommer pågå ända fram till hösten. Räkna med svårigheter att sig fram där.

18 mars 2019 16:30

Grävarbetena har avlöst varandra det senaste året.

Nu är det dags igen och den här gången är det Trozelligatan det gäller.

Eon och Nodra gräver ner nya fjärrvärme- och vattenledningar där, från Broocmans plan till Södra promenaden.

Arbetet görs i fyra olika etapper med uppehåll i juli och beräknas vara helt klart i september.

– Vi har valt att lägga det etappvis för att arbetet ska påverka trafik och allmänhet så lite som möjligt. Hade vi gjort allt på en gång så hade det varit en jätteknepig trafiksituation med att ha det avstängt vid Gamla Övägen och Södra promenaden samtidigt, säger Karolina Nygren, projektledare Eon.

Under den första perioden, mars-april, kommer korsningen vid Broocmans plan att vara avstängd så all trafik som kommer på Gamla Övägen och Trozelligatan får ledas om.

– Hänvisningen går till Petter Swartzgatan, Nelinsgatan och Gymnastikgatan. När det gäller genomfartstrafiken vill vi försöka få så mycket som möjligt av den till Albrektsvägen istället, säger Rosita Mathiesen, trafikingenjör, samhällsbyggnadskontoret.

Gång- och cykeltrafikanter ska dock kunna ta sig fram som vanligt.

För att minska trafikpåverkan har de valt att låta den gamla fjärrvärmeledningen i Hörngatan ligga kvar och istället göra en ny dragning i Trozelligatan.

– Det är inte optimalt att ha fjärrvärmenät under spårväg så istället för att byta ut ledningen i Hörngatan så lägger vi nya större ledningar i Trozelligatan där vi är mindre i vägen, säger Nygren.

I samma veva passar Nodra på att byta ut två stycken hundra år gamla färskvattenledningar som finns där.

– Vi vill passa på att göra det här när Eon ändå är här. Den här sträckan har en del andra problem som vi också ska passa på att åtgärda när det är avstängt. Vi har haft en del avloppsstopp som varit bekymmersamma på de här fastigheterna så vi passar på att titta på det nu också, säger Magnus Ålstam, VA-ingenjör på Nodra.

För den Coop-butik som ligger vid Broocmans plan innebär arbetet ett stort problem. Kunderna får nu svårare att ta sig till butiken.

– Det känns inte jättekul. Jag räknar med att tappa i försäljning. Det måste man ta höjd för, säger Nenlil Odisho som tog över butiken så sent som i februari.

– Det är inte den bästa situationen att starta i, men det är bara att gillar läget.

Kan ni göra något för att underlätta för kunderna?

– Vi hjälper våra kunder in och ut och kommer ha extra koll utanför butiken i fall våra äldre behöver hjälp att ta sig in, sen får man anpassa sig och se vad som behövs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson