Kommunen satsar på fler väktare

Norrköpings kommun satsar på en samlad väktarorganisation för att stärka trygghetsarbetet. Upphandlingen är nu klar och det blir Securitas som även i fortsättningen kommer leverera väktartjänster till kommunen.

Norrköpings kommun har över tid sett ett ökat behov av väktartjänster i sin verksamhet.

I dag finns till exempel bevakning på vissa skolor, på enheter inom vård- och omsorgskontoret och på stadsbiblioteket.

I mars förra året tog kommunfullmäktige beslut om att upphandla väktare för att få en samlad organisation. 

– Det här är något som vi har jobbat för ett tag. Vi har sett att väktarinsatser gör väldigt stor nytta och ambitionen har varit att knyta väktarna närmare till vår organisation, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Förhoppningen är att stärka trygghetsarbetet och få ut mer av de pengar som redan satsas på bevakningstjänster.

Kommunen har de senaste åren lagt ut mellan fem och sju miljoner kronor per år på sådana tjänster och kommer nu betala sex miljoner per år för den nya tjänsten.

– I dag lägger vi mycket pengar på akutinsatser och larm. Det handlar om allt från enkla saker som att någon ryckt i fel dörr till allvarliga incidenter som skadegörelse och översvämningar. Med en fast organisation kommer vi nu ha väktare som klarar av många av de här akuta larmen och som dessutom får tid mellan larmen att jobba förebyggande, trygghetsskapande och finnas ute i områdena.

 

Det nya avtalet, som börjar gälla 1 april, omfattar runt tio heltidstjänster och innebär att kommunen har minst två väktare med bil i tjänst dygnet runt, bortsett från några timmar på natten, då det är en. 

En stor skillnad mot tidigare då det endast funnits en väktare i tjänst på kvällar och nätter och ingen på dagtid.

– Det blir en mer kraftfull bevakning än i nuläget. Väktarorganisationen blir genom ett nära samarbete med tjänstemännen på säkerhetsenheten en del av planeringen av insatser för ökad säkerhet och trygghet i kommunens verksamheter, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.

 

Enligt det nya avtalet ställs också krav på att det ska finnas ordningsvaktsutbildad personal som jobbar kvällstid. 

–  Vi på Securitas är mycket stolta att ha blivit antagna som leverantör gällande säkerhetstjänster för Norrköpings kommun. Det känns speciellt spännande med det nya upplägget och vi är övertygade att detta är rätt väg att gå, säger Joachim Höög, regionchef för Securitas Sverige, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa