– Det här är inget som jag har hört talas om, säger Calle Jerrhage vid Norrköpingspolisen.

Inte heller har stationsbefälet eller den jourförundersökningsledare som får frågan har hört talas om de här gatuförsäljarna.

Handlare som motat bort försäljarna har gjort det dels för att de inte vill att kunderna ska störas, men också för oron att det ska hända något. Att någon ska råka gå förbi och bara helt plötsligt slita åt sig en kniv och gå till attack mot någon.

– Om det är ett brott kan vara en tolkningsfråga eftersom man på vissa marknader får sälja knivar. Olämpligt är det men det är två helt olika saker ­– förbjudet och olämpligt, säger Calle Jerrhage.

I de lokala ordningsföreskrifterna står det att det är förbjudet att sälja bland annat knivar ­– dock ej hushålls- och slöjdknivar på allmänna försäljningsplatser. Ordningsreglerna säger visserligen att det inte krävs tillstånd för sådan gatuförsäljning som är ambulerande, det vill säga som endast är tillfällig och i obetydlig omfattning tar offentlig plats i anspråk, men de lokala föreskrifterna säger att det krävs polistillstånd.

Så de här gatuförsäljarna som säljer vad som mest verkar vara hushållsknivar, hade kanske fått göra det om de hade haft tillstånd på exempelvis en marknad, men när det görs på öppen gata kan det vara brott mot knivlagen. Eller överträdelse mot den lokala ordningsföreskriften och den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av föreskrifterna kan dömas till böter.