Klöverns plan för Kopparhammaren

Fastighetsägaren Klövern vill bygga ett fyra-fem våningar högt hus på platsen för den nedbrunna restaurangen Kopparhammaren.

Nattklubben och restaurangen Kopparhammaren vid Korsgatan totalförstördes vid en storbrand i april 2018. Samtidigt förstördes en del av stadens industrihistoria.

Kvar av envåningsbyggnaden finns bara väggarna, murarna som minner om det karakteristiska sågtaket som den gamla industribyggnaden hade, en takprofil som påminner om sågtänder.

Nu har fastighetsägaren Klövern gått in med en begäran om en ändrad detaljplan för att kunna uppföra en ny byggnad på platsen, med fler våningar och annan verksamhet.

– Vi har planer på att bygga något som är lite större än vad som finns i dag, som matchar nybygget vi håller på med, Kopparhusen, och få till en byggrätt som är på kanske fyra-fem våningar, säger Mikael Forkner, regionchef Öst vid Klövern.

I dag finns det inga avtal med någon framtida hyresgäst och det kommer att ta tid med detaljplanen, säger Forkner.

– Vi har en dialog med kommunen, och med stadsantikvarien när det gäller sågtandsryggarna, hur mycket vi ska behålla av dem eller i fall vi kan riva dem, säger Mikael Forkner.

– Givetvis är det enklaste att riva allting om man ska bygga nytt, men man har gjort några sådana snygga åtgärder i Stockholm bland annat, där man har behållit några väggar och glasat in dem, och det har blivit en trevlig del i den nybyggnation man gjort där.

– Den dialogen pågår, så får vi se var den slutar.

Verksamhetslokaler, kontor, service och möjligtvis utbildning är sådant som Klövern vill ha in i det nya hus man planerar att bygga på brandtomten.

– Vi har universitetet i närheten och andra skollokaler, säger Mikael Forkner.

Polisutredningen om branden är nedlagd. Brandorsaken är fortfarande oklar.

Någon ny restaurang blir det inte?

– Inte den här typen av restaurang, det kommer det definitivt inte att bli. Nu bygger vi ju Kopparhusen och där kommer det in två restauranger, så det behovet kommer inte att vara så stort i området, och det finns ju lite andra restauranger där redan i dag, säger Mikael Forkner.

I dag står murarna som ett skelett på brandtomten. De är täckta med isolering och är inplastade, så regn och snö inte ska fördärva dem ytterligare.

Vilken är då tidsplanen? Normalt tar en detaljplan två år, säger Forkner. 

– Vi vill komma i gång med detaljplanen för att kunna göra någonting, om fyra-fem år.

Kopparhusen, ett samarbete med Hyresbostäder, byggs vid S:t Persgatan-Kungsgatan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa