Kära 70-plus-minus: Gör som Långben

"Jag är och handlar" svarar mamman, på 70-sträcket och med bakomliggande sjukdomar, glatt när en jag känner, trots att Folkhälsomyndigheten avrått från det. Det är dags att ni tar efter Långben!

18 mars 2020 20:00

KRÖNIKA

Men nej, inte handlar det väl om mig? tycks de flesta i åldersgruppen 70-plus-minus någonting, som ens reflekterat över Folkhälsomyndigheten uppmaning, tänka. De flesta verkar dock inte ha reflekterat alls. Jag träffar till exempel folk i den här åldern varje gång jag handlar. Nu har Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten sagt det flera gånger den här veckan: De som är i den här gruppen måste skyddas. Barn och barnbarn måste - så långt det går - sluta besöka dem. De äldre måste sluta med sociala aktiviteter. 

 

Ska 70-plussarna gå på promenad, ska det göras med avstånd till andra och absolut inga handslag eller kramar om någon bekant dyker upp. Det är hög tid för dig som är i denna grupp att förstå detta nu. För det är dig det handlar om. Dig med tusen-bollar-i-luften-pensionärs-livet, dig med en lungkapacitet som vore du en 30-åring, dig med ansvar för sociala aktiviteter i bridgeklubben, dig med extraknäcket på Röda Korset, dig med gud vet vad: ALLA som minst har kommit upp den eminenta åldern av 70 (och kanske minus några år, beroende på olika omständigheter). Ni måste börja förstå nu: Det är NI som måste stanna hemma. Oavsett om ni har bakomliggande sjukdomar eller ej. Det är ni som måste be om hjälp. Att handla såväl mat som mediciner. Ni ska INTE gå till affären. Punkt slut. Hur kärnfriska och starka och engagerade ni än må vara. Jag är ledsen, men ni har inte ute i samhället att göra just nu. Alla studier visar att det är människor som ni som får den jävligaste varianten av corona och i värsta fall dör. Och det här måste ni börja förstå. Till och med Långben framstår som intelligent när han hoppar in i husvagnen och äter lunch på julafton, då han inser att "det är ju jag som kör" när Musse och Kalle börjar undra över chauffören.

 

Hela samhället sluter just nu upp för att ni ska kunna skyddas. Universitet, högskolor och gymnasieskolor stänger. Grundskolor kanske gör detsamma. Folk jobbar hemma som aldrig förr. För att skydda ER. Och då är det också ert ansvar att INTE gå ut i onödan och träffa folk. Förstå det! Visst det är säkert skittråkigt och uttråkande, men om hela samhället sluter upp för att ni inte ska smittas, känns det inte okej att ni fortsätter träffas för gemensamma bastubad med öl, att träffa "gubbarna" eller "tanterna" eller bjuda hem grannen. 

 

Jag förstår att det är svårt att ändra sitt beteende efter 70+ år. Jag är "bara" 40 och märker hur min värld krympt ihop de senaste veckorna till att omfatta hemmet och de närmsta i familjen. Aktiviteter har ställts in en efter en. "Men man kan ju inte sluta leva", klyschade någon ur sig för ett par dagar sedan. Det handlar inte om det - det handlar om att ändra sitt sätt att leva. Hitta andra saker. För en stund. När det här eländet är över går det bra att gå ut och socialisera igen. Men det viktigaste nu är att se till att de äldre inte får denna skit. Men då måste även de äldre lyssna! Även om du är kry och alert - be ett barn, barnbarn eller en granne om hjälp att handla. Ställ varorna utanför dörren. Har du internet går det utmärkt att klicka hem varor till ytterdörren. Kanske är det just nu det är tid att faktiskt testa det. Och att skypa med barnbarnen?

Så var som Långben och inse: Det är ju mig det gäller! 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa