Jarl: "Det här stärker Moderaterna"

Allt pekar på att Sophia Jarl blir ny gruppledare för Moderaterna. Hon fick fler personkryss än Fredrik Bergqvist.

24 september 2014 09:28

– Eftersom Sophia tog kryssen är det naturligt att hon får ta gruppledarrollen också, säger Fredrik Bergqvist.

Samtidigt begrundar partiet den nya politiska situationen i Norrköping, med en allians som ser ut att spricka, då de gamla allianskamraterna FP, C och KD förhandlar med S.

– Det enda som har utgjort ett reellt hot, historiskt sett, mot socialdemokratin, det är när borgerligheten blev enad och det blev en enad allians. Jag förstår nu att prioritet ett från Socialdemokraterna, det är att spräcka alliansen, till nästan varje pris, säger Fredrik Bergqvist.

– Det känns väldigt prioriterat från deras sida att slå en kraftig kil i alliansen.

Bergqvist menar att S hade kunnat hantera SD:s framgång genom att regera i minoritet och söka breda överenskommelser med andra partier.

Nu har S agerat för att göra sig av med allianshotet inför valet år 2018, menar han.

– Jag tror ändå att vi kommer att kunna få ihop något efter 2018, men det ser rätt tufft ut att vi skulle gå fram som ett enat alternativ före valet 2018. I så fall blir en förhandling efter valet. Det blir mycket svagare än om du har en allians före, säger Fredrik Bergqvist.

Han berättar att han träffat många väljare som nu känner att: ”Vad fan har jag röstat på? Jag ville ju inte ha Stjernkvist”.

Samtidigt tror Bergqvist att ett mittensamarbete är bra för Norrköping.

– Det är jättebra för Norrköping och Norrköpingsborna, att bli av med två stycken extrempartier. Så mycket inflytande som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har haft, det har inte varit bra för Norrköping, säger han och nämner bland annat företagsklimatet.

Sophia Jarl talar om en tendens där S tappar väljare, och att Moderaterna som näst största parti kan vara en stark, aktiv och granskande opposition.

– Genom att stå utanför behåller vi vår politiska värdegrund, säger hon.

Frågan om hon är besviken på de andra allianspartierna har hon fått många gånger nu.

– Vi får förhålla oss till det läge som blivit. Jag kan bara uttala vad Moderaterna säger i det här läget och vi säger att vi är moderater och vi är det borgerliga alternativet.

Samtidigt ser hon nu en tid för partiet lokalt att läka efter de interna svårigheter som varit. Hon talar om ett generationsskifte, ett nytt tänk för Moderaterna.

– Då kommer vi att komma ur det här starka, säger Sophia Jarl.

– Är vi den enda oppositionen i princip 2018, då kommer det att bli väldigt tydligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren