Jakten på rånarna fortsätter

Strax innan stängning på måndagen utsattes butiken 18 karat guld och silver för ett grovt rån. Det är andra gången inom loppet av några år.

13 februari 2018 16:14

Tillvägagångssättet ska ha varit ungefär detsamma. Strax innan stängning ska minst två personer, maskerade och beväpnade med tillhyggen, ha tagit sig in i butiken och krossat montrar. Gärningsmännen fick med sig smycken för en okänd summa.

– Vi har inget värde riktigt än. Var inte sammanställt någon godslista, säger Cecilia Westberg, jourhavande förundersökningsledare vid Norrköpingspolisen.

Tekniker var på tisdagsmorgonen på plats för att säkra spår i butiken på S:t Persgatan.

– De är färdiga och har lämnat nu, säger Cecilia Westberg.

Vilka fynd – om några alls – teknikerna funnit vill polisen i dagsläget inte gå ut med.

Ingen person skadades vid rånet som rubriceras som grovt. Rånarna ska ha hotat personalen med tillhyggen och sedan ha gett sig av i en svart äldre Volvo.

– Bilen stod parkerad vid S:t Persgatan och svängde upp på Dalsgatan när den åkte därifrån tydligen. Det har vi fått ganska bra information om, säger Cecilia Westberg.

Antalet inblandade i rånet är dock ännu inte helt fastställt.

– Det är minst två personer som har varit inne i butiken i alla fall, säger Cecilia Westberg.

Hon öppnar för möjligheten att det rör sig om fler gärningspersoner än de två som var inne i guldbutiken.

– Vi kan inte utesluta att det är fler så vi vill inte säga för mycket, säger polisen med hänvisning till att man inte vill färga vittnen utan söka så brett som möjligt.

Rånarna hade tillhyggen men polisen vill inte heller gå ut med vad det handlar om för typ av tillhyggen.

Pratar vi pistoler?

– Det kan vi inte prata om. Det är tillhyggen. Vi behöver få det från vittnena också, säger Cecilia Westberg.

Har ni några signalement?

– Nej vi har inte något som vi kan gå ut med.

I november 2016 rånades samma guldbutik i ett grovt rån. Ägaren blev då kraftigt misshandlad med en kofot. En 20-årig man dömdes senare till 3,5 års fängelse för dådet, bland annat till följd av filmer från övervakningskameran i butiken. En man gick fri och har hittills inte kunnat hittas.

– Jag tänkte att vi klarar inte det här. Vi kommer inte att överleva, vi kommer att bli dödade, sa den anställda till Folkbladet dagen efter attacken.

Polisen ser vad Folkbladet erfar inget samband mellan de två rånen än men utredningen är ännu i sin linda. Övervakningsfilmen kommer att analyseras som en del i utredningen.

Polisen vill gärna ha tips från allmänheten för att få fast rånarna.

– Vi är väldigt intresserade av iakttagelser i området kring 18-tiden, säger Cecilia Westberg.

Rånen

Den 21 november 2016 utsattes 18 karat guld och silver för det första rånet. Två gärningsmän rusade då in i butiken och misshandlade ägaren brutalt. En 20-årig man, hemmahörande i Stockholm, kunde senare dömas för rån av normalgraden.

Den 12 februari 2018 utsattes butiken för ett nytt rån. Även denna gång tillgreps smycken och montrar krossades. Ingen person hade under tisdagen kunnat gripas för dådet. Ingen skadades heller fysiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Angelica Forsberg

Ämnen du kan följa