"Islam en fara för svenska samhället"

Socialdemokratin är blåögd när det gäller islam. Det anser Robert Höglund, själv socialdemokrat.

9 januari 2015 10:13

– Jag tror att många tycker precis som jag.

Han menar att islam verkar vara en ondskans religion, en religion som i alla fall i media visas upp som en religion full av självmordsbombare, talibaner och terrorister.

– Jag tycker att det är dags för alla muslimer att ta avstånd från allt våld, könsstympning och kvinnoförtryck.

Robert Höglund skrev en insändare med anledning av den senaste tidens angrepp mot moskéer i Sverige. Angrepp som han fördömer. Men han menar samtidigt att muslimer i Sverige håller på att föra in levnadssätt som vi i Norden varit helt främmande inför tills för bara några decennier sedan.

Menar du alla muslimer?

– Ja, det gör jag, det finns säkert de som är vänliga och fredliga, men de tror ju på Koranen och som utomstående verkar de som självmordsbombare som vill till paradiset. Det måste vi få stopp på, i alla fall i Sverige. I Mellanöstern går det nog inte att göra något åt, säger Robert Höglund.

Är det här något du själv har upplevt eller har du läst om det?

– Jag har inte upplevt det själv, utan läst och hört om det. Al qaida, talibanerna, Boko Haram – muslimer begår mängder av terroristhandlingar.

Själv känner han både oro och rädsla och tycker att vi måste prata mer om religioner.

– Imamer måste ta itu med det här, vi svenskar har ju ingenting att säga till om när det till exempel gäller rekrytering av unga män till IS. Det är klart att jag är orolig för att det ska ske en polarisering.

Har du själv vänner eller bekanta som är muslimer?

– Nej, det har jag inte.

En som däremot har många vänner som är muslimer är kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och han tar kraftigt avstånd från Robert Höglunds åsikter.

– Det är tragiskt hur Höglund blandar ihop korten och det som gör hans åsikter extra allvarliga är att han misstänkliggör miljoner människor som tycker precis som vi, som aldrig skulle förtrycka och än mindra döda någon, säger han.

Han menar att extremism och terrorism inte bygger på någon religion, det finns inom alla religioner och på politikens ytterkanter.

– I Norrköping bor det mellan 3 000 och 4 000 muslimer, om de verkligen var som Robert Höglund tror skulle han ha märkt det, men det här är människor som respekterar demokrati och därför märks de inte. Höglunds rädsla är verkligen ogrundad. Problemet är att han istället skapar en ökad spänning och hans åsikter är inget som partiet står bakom, säger Lars Stjernkvist.

Stjernkvist menar att vi måste anstränga oss för att lära känna människor från olika kulturer och religioner.

– Bara på det viset kan vi få förståelse för varandra och inse att det som skiljer oss åt inte har med religion att göra.

Islam

Den som bekänner sig till islam kallas muslim. Islam är idag världens näst största religion (efter kristendomen), med omkring 1,5 miljarder utövare eller 21 procent av mänskligheten.

Det finns två större grenar av islam: sunni, 950 miljoner anhängare, shia 130 miljoner anhängare samt en mindre: Ahmadiyya, 10-20 miljoner anhängare.

De tror att Koranen är Guds oförvanskade ord och islams centrala heliga skrift och att alla Koranens verser uppenbarades för Muhammed av Gud via ängeln Gabriel.

Källa: wikipedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell