Det är Skolverkets rapport om invandringens effekter på skolresultaten, som visar att invandringen dels förklarar en del av nedgången i PISA-undersökningen, dels att det är den viktigaste orsaken till ökningen av obehöriga elever till gymnasiet. Redan i höstas kunde kommunalråd Olle Johansson (S), som ansvarar för skolan, se den trenden.
Och berättade att man i Norrköpings kommun jobbar på ett speciellt sätt för att hjälpa de här ungdomarna.
– Vi har ett nytt koncept med lärare som har specialuppdrag på skolor som behöver extra stöd, sade han då.
Hur går det, så här fem månader senare?
– De lärarna med extrauppdrag börjar sin anställning första juni. Så det har förskjutits tyvärr. Men vi hoppas att det ska ge resultat!, säger Olle Johansson.
Det handlar om totalt åtta lärare fördelade på sex inom grundskolan och två på gymnasiet.
– I ett första skede. De ska fokusera på att höja utbildningsnivån och jobba halvtid som coachande lärare och halvtid med att undervisa. De ska vara ett till två år på skolor där behoven är som störst.
Olle Johansson berättar även att kommunen ska satsa på lärarlöner, där duktiga lärare ska få 3 000-4 000 kronor mer i månaden.
Efter rapporten gick Lärarförbundet ut med att ett fåtal skolor, mycket tack vare närhetsprincipen, axlar ansvaret för de här eleverna och att fler skolor måste ta emot nyanlända. Något Olle Johansson menar att kommunen redan gör.
– I dag är det fler skolor som tar emot IKO-klasser, säger han och framhåller Vikbolandsskolan och Enebyskolan och Mosstorpsskolan som är på gång.
– Förhoppningsvis ska alla skolor ha mottagningsklasser.
Det tycker Cajsa Jäderlund Peterson på Lärarförbundet i Norrköping låter som ett bra mål:
– Jag tror att man måste fördela ansvaret på ett schysst sätt, så att inte alla nyanlända hamnar i skolor i det område man kommer till. Både för barnens skull, för att de ska få den bästa utbildningen, men även för skolorna, så att inte trycket blir så högt.
Hon lyfter även fram att kommunen nu kommer att erbjuda SVA-utbildning (svenska som andra språk) till intresserade lärare i kommunen.
– Jag tänker att man gör det för att hjälpa de här barnen som kommer från ett annat land. Så det är bra. Vad jag har förstått är det lite "först till kvarn" och vi har fått många positiva svar från våra medlemmar.
Dessutom tänker man från förbundets sida att kommunen borde ta tillvara de personer som kommer till Sverige som har en pedagogisk utbildning med sig.
– De kan gå in i skolan och stärka upp. De vet vad de här barnen har varit med om och kan prata deras modersmål. Dessutom kan de prata engelska med svenska elever och finnas med som ett extrastöd även om de inte kan undervisa, säger Cajsa Jäderlund Peterson.
011-200 417