Strax före invigningen anordnade arrangören Upplev Norrköping en pressträff på Scandic City strax intill Carl Johans Park. Från Upplev Norrköping medverkade vd Magnus Nilsson och den evenemangsansvarige Mattias Persson. På plats fanns även representanter från stiftelsen Amsterdam Light Festival och Jesper Bäckstedt som är den första lokala medverkanden i Ljusfestivalen i Norrköping.

Paul från Amsterdam berättade att Ljusfestivalen i hans stad nu genomförs för åttonde året.

– För några år sedan ringde man från Norrköping och ville komma ner till oss i Amsterdam och titta på vår ljusfestival, berättade Paul. Det visade sig att Norrköping var intresserade på riktigt. För tre år sedan var det premiär för Norrköping Light Festival.

Artikelbild

| Ljuskonst. Friendala är skapad av "Oh my light Studio Chile"

– Vi blev den andra staden efter Amsterdam att genomföra en egen ljusfestival. När vi nu genomför festivalen för tredje året och när Kolmårdens storsatsning "Sagojul" också öppnar idag så vill jag säga att vi definitivt är östra Sveriges julstad, sa Magnus Nilsson.

– Vi har nu samarbeten med 23 städer och platser. I år finns ljusfestivaler i till exempel Peking, vid Niagarafallen, i Toronto och i London, sa Paul som menade att det var den där första affären med Norrköping som la grunden för utvecklingen. Amsterdam Light Festival låter internationella ljuskonstnärer tävla om att få vara med i festivalen. Nu finns 83 konstverk som turnerar mellan de olika platserna. För Norrköpings del är det 10 nya konstverk i år. Varav ett är skapat av Jesper Bäckstedt. Hans skapelse "Star Spangled Water" kan ses i vattnet nära entrén till Stadsmuséet. Till vardags arbetar Jesper som ingenjör. Detta är hans första ljusinstallation.

– Jag kallar mig ingenjör och inte konstnär, sa Jesper Bäckstedt till Folkbladet.