Ingen visste att huset i Kneippen var giftigt

Att huset där de äter frukost och lunch samt använder som omklädningsrum är förgiftat och ska rivas var en nyhet för hantverkarna som jobbar på bygget i kvarteret Ormen.

30 juni 2015 14:08

Det var på tisdagen som byggnadsarbetare, rörmokare och elektriker läste Folkbladets artikel om att den gamla kontorsbyggnaden i kvarteret Ormen ska rivas på grund av för höga halter miljögifter i och kring huset. Enligt kommunens handlingar är gifthalterna så höga att det inte går att använda till vare sig bostäder eller kontor.

– Vi visste inte att det låg till på det sättet, säger Magnus Cato, ordförande i byggnads Öst när Folkbladet pratar med honom på onsdagseftermiddagen.

Hantverkarna reagerar starkt och flera tyckte att det var märkligt att inte arbetsgivaren – ED bygg som är totalentreprenör för bygget– hade informerat om det här.

Enligt Magnus Cato finns det en oro bland de cirka 100 hantverkare som jobbar med att bygga Hyresbostäders flerbostadshus i kvarteret Ormen – ett arbete som beräknas pågå fram till 2017. Och under byggtiden ska de ha sin bas i det stora kontorshuset som nu ska rivas på grund av miljögifter.

– Självklart är det inte bra för någon att vara där, säger Magnus Cato som hänvisar till fackförbundets arbetsmiljöansvarige Kjell Strömlind, bland annat om vilka åtgärder som nu ska vidtas.

Men Kjell Strömlind hade inte hört något om det här när Folkbladet ringer honom på onsdagseftermiddagen.

– Det där var en fullständig nyhet för mig, säger han och berättar att han självklart ska luska vidare.

Han framhåller dock att det är arbetsgivaren, i det här fallet ED bygg, som ansvarar för att arbetarna vistas i bra lokaler med bra arbetsmiljö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!