Sedan 1930-talet har stora, gula stjärnor och gröna girlanger prytt luften mellan huskropparna på Hospitalsgatan under vinter- och juletid. Men förra året förblev det släckt mellan husen, då stjärnorna behövde en upprustning.
En kostnad på 100 000 kronor, medel som företagarna i den ekonomiska föreningen Gamla Stan inte har.
– Föreningen har inte ekonomi att renovera stjärnorna. Vi försökte med en insamling redan förra året, men det gick inte så bra, säger Madeleine Anderson, ordförande i Gamla Stan.
Hon berättar att det dels handar om att tyget stjärnorna är gjorda av gått sönder och måste sys ihop, dels att elektroniken behöver förbättras.
– Vi har försökt prata med skolor om det elektriska, men det är svårt med ansvarsbiten och så, säger hon.
Förra året var det många kunder som kom in till företagarna på gatan och saknade julstjärnorna. Och häromdagen kom ytterligare en.
– Det är många som är besvikna. Stjärnorna har hängt där sedan 1930-talet, så det är jättetråkigt att det blir så här.
En sista utväg var att be kommunen att ta över driften. Och därifrån kom på fredagen beskedet: Det blir det inget med.
– Vi har full förståelse för att man vill hålla traditionen vid liv, då dekorationsbelysningen varit ett så uppskattat och välkänt inslag i Norrköping vid juletid. Vi tycker dock att man måste skilja på det som är kommunens ansvar och vad som är fastighetsägarnas och handelns ansvar och önskemål, förklarar Karin Jonsson (C) kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden beslutet.
Orsaken är att tekniska nämnden endast ansvarar för belysningen på allmänna platser. Plus att man ”måste behandla alla lika”, som det beskrivs i det pressmeddelande som skickas ut. Kommunen lyfter i stället fram att man har ett program för dekorationsbelysning som heter ”Stad i ljus”. Det består till största delen av dekorativ belysning av till exempel träd, rondeller och broar. Upplev Norrköping dekorerar även innerstaden genom ljusfestivalen. Utöver detta finns flera fastighetsägare som har egen julbelysning i centrala Norrköping, som ägs och drivs av fastighetsägarna och handeln.
Magnus Malm, som äger Magnentus, är beredd att ta ansvar för de stjärnor som hänger på hans fastigheter. Men då gäller det att andra fastighetsägare och butiksägare tar resten av investeringen, menar han:
– Vi vill inte ta hela investeringen. Det måste finnas andra som också är beredda att bidra, säger han.
Redan förra året ska Magnentus ha presenterat denna plan, utan att vinna något gehör. I år har Magnus Malm inte fått frågan, och egentligen trodde han att det hela var löst nu.
Men om ni kan komma överens med de andra behöver det inte vara helt kört för julbelysningen då?
– Jag vet inte, vi får se, säger Magnus Malm, som påtalar att Magnentus smyckar ut sin del av gatan vid sina fastigheter under vinter- och juletid.
Madeleine Andersson säger att hon fortfarande hoppas på att man hittar en lösning:
– Hoppet är det sista som överger en! säger hon.