Han berättar att Hyresbostäder varje år får in synpunkter från hyresgäster som störs av sina rökande grannar.

– En del kan inte ha sina sovrumsfönster öppna för att grannen står på balkongen och röker. Det handlar också om hur man hanterar fimpar. Även om det är askoppar utanför är det inte alltid man använder sig av det utan det blir lite skräpigt, säger han.

Enligt en undersökning, utförd på uppdrag av Hem&Hyra vill sju av tio hyresgäster förbjuda rökning inomhus i lägenheter och allt fler vill även förbjuda rökning på balkonger.

Artikelbild

| Enligt en undersökning vill sju av tio hyresgäster förbjuda rökning inomhus i lägenheter.

Förutom att det är skadligt för hälsan är röklukten något många tycker är jobbigt och Hyresbostäder tycker inte att det är rimligt att fåtal personers rökning ska få störa majoriteten av hyresgäster i omgivningen.

Därför inför de nu rökförbud i en av trappuppgångarna på det nya plusboendet Granen på St. Persgatan 126. Förbudet gäller i lägenheterna, på balkongerna, på uteplatser, i gemensamma utrymmen och vid entrén.

– Det är en allmän trend i samhället att man gör det tuffare och tuffare för rökare. Man får gärna röka men på avsedda platser. För ett antal år sedan infördes rökförbud på restauranger och nu tänkte vi att vi erbjuder det alternativet i en av fem uppgångar på det här plusboendet och så får vi se hur det faller ut.

Om det tas emot väl kan de tänka sig att införa det här i fler trappuppgångar och fler hus, främst i nybyggda hus eller i samband med renovering.

– Om det inte uppstår problem så tycker jag att det här definitivt är värt att införa i fler hus och områden. Det kanske inte är så att man gör det här över allt men man kan erbjuda alternativ som är rökfria. Jag vet att en del andra fastighetsägare här i stan och i övriga Sverige har börjat testa det här i vissa områden och som jag förstått det har det tagits emot väl och fungerat bra.

Ni är inte rädda för att diskriminera folk?

– Jag tänker att om man helt förbjuder det i alla hus så skulle det vara diskriminerande men om det är två trappuppgångar i ett hus så kanske man kan erbjuda det i den ena. Då finns det ändå alternativ. Sen får vi ser hur vi klarar av att efterleva det. Det går ju liksom inte att tvinga folk, det har vi inget stöd för. Det handlar mer om en frivillig överenskommelse, säger Löfgren.