Hyresgästföreningen säger nej till Rikshem

Hyresgästföreningen säger nej till Rikshems bud i förhandlingen om hyreshöjning för lägenheterna i kvarteret Niten på Mamregatan i Hageby.

18 november 2014 14:24

– Vi har haft en liten träff med delegationen och vi har tackat nej till deras bud, säger Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Budet Hyresgästföreningen tackade nej till ligger på 7300 kronor i månadshyra för en helt ombyggd lägenhet på två rum och kök med en bostadsyta på 62 kvadratmeter. Idag ligger hyran på 4990 kronor i månaden. Rikard Koski berättar att Rikshem i förhandlingarna också föreslog att de som bor kvar ska få göra ett val som innebär att de kan få en hyra på 6500 kronor i månaden, men att de då enbart skulle få badrummet renoverat.

Enligt hyresgästen Cecilia Rydqvist som Folkbladet talade med tidigare i höstas kommer de flesta av de nuvarande hyresgästerna inte ha råd att bo kvar om hyran höjs till 7300 kronor i månaden. Rikard Koski berättar att Rikshem i förhandlingarna till en början sänkte budet lite grann, men att de sedan gick tillbaka till det ursprungliga på 7300 kronor med hänvisning till att man hade räknat fel.

– Så nu ligger bollen hos Rikshem, säger Rikard Koski.

Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping håller inte riktigt med om att man har backat utan menar att man har fört förhandlingar, men att inget är klart. Men 7300 kronor i månaden för en tvårumslägenhet på 62 kvadrat tycker han inte är oskäligt.

– Det är ju den hyresnivå som finns i Hageby idag, så vi utgår ju från den nivå som Hyresgästföreningen har förhandlat fram.

Han nämner Hyresgästföreningens förhandlingar med fastighetsbolaget Östgötaporten där han menar att hyrorna till och med har hamnat på en högre nivå än vad nu Rikshem föreslår.

– Det borde väl vara ungefär samma hyra på den här sidan gatan som den som de har förhandlat fram på andra sidan Hagebygatan.

Ännu har man inte börjat ombyggnaden av några lägenheter, men Mats Dahlin menar att man mycket väl skulle kunna sätta igång nu och ta en prövning i Hyresnämnden i efterhand om någon skulle överklaga. Helst ser han dock att man kommer fram till en överenskommelse med Hyresgästföreningen.

– Men det har de ju inte velat, säger han.

De enda arbeten man hittills har utfört är de nödvändiga arbeten man gjorde för att åtgärda de skador som uppstod i och med den brand som drabbade fastigheten våren 2013. Mats Dahlin berättar att det handlar om utvändiga arbeten för att få huset täckt och isolerat. Invändigt har man inte gjort något.

– Vi får titta på det här nu och fundera över hur vi kommer att gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Svensson