Det var när mannen kom in till akuten efter en bilolycka, som han berättade för en läkare att han ville att hon skulle kontakta polisen då han hade haft ut något slags brännbart bränsle i lägenheten och lämnat spisen på. När polis och räddningstjänst kom till lägenheten var det fullt med rök. Det hade brunnit i spisen, men elden hade som tur var självslocknat. Det var brandskador på köksluckor och köksskåp och spisfläktens undersida var utbränd. Att elden självslocknat beskriver räddningstjänsten som en ”lycklig tillfällighet” och att den lika gärna kunde ha fått fäste i inredningen runtomkring och fortsätta växa till en fullt utvecklad brand.

Läs mer:Granne orolig: "blir alldeles skakig".

Mannen har i förhör berättat att han varit deprimerad och druckit öl på eftermiddagen. Sedan mindes han inte något mer förrän han vaknade upp på akuten. Han minns inte varför det var lacknafta i kastruller på spisen eller på golvet, men gissar att han tagit fel när han skulle laga mat. Vid spisen hade han nämligen såväl matolja som burk lacknafta, det sistnämnda hade han använt vid fönstermålning för 15 år sedan.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i 2,5 år, samt att han ska betala drygt 9 000 kronor i skadestånd till bostadsrättsföreningen han bor i. Mannen överklagade domen till Göta Hovrätt, bland annat ville han att hovrätten skulle avslå bostadsrättsföreningens skadeståndsyrkande samt frikänna honom. Om han ändå skulle dömas till fängelse ville han få straffet sänkt. Han menar att han inte uppsåtligen startat branden och menar även att den tekniska utredning som åklagaren presenterat om brandorsak och brandförlopp inte är tillförlitlig.

Högsta domstolen går dock på tingsrättens linje och fastställer domslutet.