Hotade ”göra halal” av personal

17-åringen bodde på ett asylboende i Finspång under 2017. Väl där uppträdde han stökigt, slog sönder saker och hotade personalen. Nu döms killen till ungdomstjänst för sina brott.

20 december 2017 07:50

Personalen på boendet har beskrivit ungdomen som så väl orolig som aggressiv och svårhanterlig under tiden det begav sig. Bland annat mordhotade han personal genom att dra fingret över halsen för att gestalta mord av personalen den 20 mars i år. Enligt den drabbade kvinnan yttrade 17-åringen också verbala hot.

– Du och alla tjejer på det här boendet kommer jag att döda, fattar du det, säger har kvinnan vittnat om i förhör.

När förhörsledaren frågade om kvinnan tror att 17-åringen skulle kunna göra verklighet av hotet svara hon:

– Ja, det tror jag definitivt. Han är oberäknelig och väldigt manipulativ. Han vill visa att han har makten.

17-åringen själv har menat att han inte alls sagt eller gjort nåt sådant. Han må ha mått psykiskt dåligt – men han har inte bråkat, menar han.

– Det är felaktigt. Jag sade aldrig detta. Vissa kvinnor inom personalen gillar jag. Ville jag hota henne hade jag hotat henne och inte alla kvinnor som arbetar. Det är ren lögn, varför ska jag hota alla andra, sa han i förhören.

Inte heller har han sagt att han skulle gjort halal av den kvinnliga personalen om hon hade varit en man. Enligt vittnesförhören är det dock precis vad han sagt om kvinnan till en av de andra i personalen, den 21 mars.

Den 24 mars spårade 17-åringen återigen. Den här gången handlade det om att han krävde att personalen skulle städa bättre. Om kvinnan inte gjorde det skulle hon ”passa sig” och i annat fall skulle han ”knulla henne”.

Uppgifterna om vad pojken sagt stöds av annan personal på boendet som vittnar till mannens nackdel.

Enligt 17-åringen själv kan han ha sagt till kvinnan att ”du ska hålla käften din hora”, men han har inget annat sagt.

Tingsrätten anser dock att han gjort sig skyldig till allt det ovannämnda och dömer pojken för tre fall av olaga hot.

Den 11 augusti hade 17-åringen en sammandrabbning med en annan ur personalen. Den gången hade han bestämt att han skulle öppna en nödutgång, varpå mannen i personalen stoppade honom, försökte stänga dörren och möttes av en spark riktad mot skrevet, men som träffade höften. Den manliga personalen tryckte bort 17-åringen och låste sedan dörren, varpå 17-åringen gick bärsärk och riktade ett antal sparkar mot dörren tills rutan krossades. Han döms därmed också för skadegörelse.

Mannen skadades inte allvarligt vid misshandeln men blev blåslagen och fick ont.

17-åringen har i sin tur menat att han blev knuffad av personalen först och att han blev arg. Tingsrätten menar att man inte kunnat fastställa vem som knuffade vem först – men att 17-åringen oavsett det ska dömas för misshandel på grund av sparken.

17-åringen döms nu utöver detta även för narkotikabrott. Även i det här fallet har 17-åringen en förklaring. Han menar att han måste ha råkat låna en haschcigarett av någon på boendet. 17-åringen har nu flyttats till ett annat boende och situationen uppges vara bättre för honom. Han ska nu genomgå ungdomsvård i enlighet med den vårdplan Finspångs kommun utarbetat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Angelica Forsberg

Ämnen du kan följa