Hon är orolig för hyreshöjningen

Enligt Cecilia Rydqvist i Hageby är många hyresgäster på Mamregatan oroliga för att hyrorna ska höjas så mycket att de inte har råd att bo kvar.

25 september 2014 09:29

Cecilia Rydqvist bor sedan ungefär ett och ett halvt år på Mamregatan 10 i Hageby. Fastigheten ägs av det privata bostadsbolaget Rikshem AB. Hon hade bara hunnit bo i sin tvåa på 62 kvadratmeter i ett par månader innan en brand utbröt i fastigheten. Då fick hon tillfälligt flytta ut ur lägenheten på grund av sanering. Förutom det saneringarbete och de reparationer som utförts till följd av branden ska nu andra omfattande renoveringar av lägenheterna genomföras.

Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping berättar att fastigheten på Mamregatan har ett behov av renovering och underhåll.

– Branden i hyreslägenheterna på Mamregatan gjorde bara att det snabbade på processen. Vi kommer att sätta igång med renovering även av de övriga fastigheterna därute, säger Mats Dahlin.

Han kan inte säga vad den nya hyran kommer att landa på eftersom förhandlingar med Hyresgästföreningen just ska inledas.

– Inget är klart i nuläget, så jag kan inte säga något om det.

Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping kan inte heller säga så mycket.

– Vi kommer ju givetvis att jobba för att hyrorna ska bli så låga som möjligt. Tanken är ju att hyresgästerna ska ha råd att bo kvar, men jag kan inte säga mer just nu.

Cecilia Rydqvist är orolig över att renoveringarna kommer att bli så omfattande att hon själv och många andra inte kommer att ha råd att bo kvar.

– Här är det ju redan nästan tomt, de flesta som bodde här har flyttat. Jag vet inte vad de på Rikshem har tänkt sig, om de ska höja värdet på fastigheten för att sälja den eller om de har tänkt att Stockholmare ska hyra lägenheterna, för här är det ju ingen som kommer att ha råd med de nya hyrorna.

Cecilia Rydqvist är mycket kritisk till att hyresgästerna inte har möjlighet att tacka nej till renoveringar som de inte vill ha.

– Här i Hageby har man ju en gång i tiden satsat på bostäder för att alla människor skulle ha möjlighet att bo någonstans till rimliga hyror. Nu vänder man helt plötsligt på kakan bara för att det brann. Jag vet inte om de har tänkt sig att det är miljonärer som ska bo här.

Cecilia Rydqvist har trivts väldigt bra i sin lägenhet och tycker att den nuvarande hyran på 4990 kronor för hennes lägenhet är rimlig.

– Ja, det var ju därför jag flyttade hit. Och så är det ett stort grönområde utanför och nära till Vrinneviskogen, så det känns skit att bli tvungen att flytta.

Enligt Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping måste en hyresgäst ge sitt medgivande för att någon ska få gå in i lägenheten. Några av hyresgästerna har sagt nej till de planerade renoveringarna. Det har lett till att ärendet har gått till hyresnämnden där det väntas avgöras den 1 oktober. Om hyresnämnden säger ja till renoveringen så kommer det att bli så. Enligt Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping är det bara en hyresgäst som har sagt nej till den planerade renoveringen. Enligt Mats Dahlin har resten av hyresgästerna på Mamregatan sagt ja till renovering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!