Höglund: Jag tar tillbaka mitt utträde

Robert Höglund ångrar att han lät sig övertalas att lämna partiet och kommer nu återta sitt utträde. Ett beslut han får stöd för.

28 januari 2015 10:08

– Jag har arbetat som arbetsledare sedan 1977 och jag skulle aldrig betett mig så här illa mot en anställd, säger Jan-Åke Sallermo, socialdemokrat med tidigare politiska uppdrag, numer endast medlem i det "Gamla gardet", om behandlingen av Robert Höglund.

– Man gör helt enkelt inte så mot en medlem, det måste finnas andra sätt att lösa det här. Jag trodde inte att partipiskan ven så hårt i mitt parti, det gör mig mycket förvånad, säger Sallermo.

Han håller med Höglund om att det finns gamla sossar som delar Höglundsåsikter, men menar att det beror på okunskap.

– För mig är Sverigedemokraterna och de åsikter de står för ett rött skynke, men det är nyttigt att få igång en diskussion om de här frågorna och att göra det utan att göra det på Sverigedemokraternas villkor.

Ofta har andra partier hamnat i försvarsposition när det gäller frågor om invandring och religion istället för att äga frågan.

Sallermo ser en risk med hur man har behandlat Höglund.

– Jag tror att det finns en risk för att "uteslutningen" av Robert Höglund gynnar SD. Vi måste helt enkelt ta den här diskussionen och kommandot över frågan nu när locket är lyft.

Robert Höglund själv har hunnit samla sina tankar sedan han ombads lämna partiet.

– Allt gick så fort, men nu har jag bestämt mig för att ta tillbaka utträdet. Jag känner att jag har folkets stöd. Människor från hela landet har hört av sig.

Att hans åsikter tidigare skulle diskuterats i styrelsen känner han inte till.

– Jag ville lyfta frågan i valrörelsen, men fick till svar av Olle Vikmång att det skulle vi inte för det skulle provocera och gynna SD.

Däremot tycker han inte att det han skrev i insändaren var så fruktansvärt tokigt.

– Det som har påpekats är att jag blandade ihop muslimer och islam, vilket var ett misstag och att jag borde formulerat mig försiktigare och smartare, säger Robert Höglund.

Under onsdagseftermiddagen hölls ett ordinarie möte i "Gamla gardet" och då kommer Jan-Åke Sallermo att ta upp frågan om hur Robert Höglund, som nyss var dess ordförande, har behandlats.

– Var Höglunds insändare verkligen ett rasistiskt påhopp, eller var det ett ifrågasättande? Det är många äldre som har de här funderingarna och kanske delar vissa av Höglunds åsikter. Då är det viktigt att vi får igång en diskussion och vågar prata om de här frågorna - utan att vara rädda för att uteslutas, säger Jan-Åke Sallermo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell