Höga hyror är orsaken

Ska bostadsbristen minska måste rätt byggen prioriteras, det menar Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region sydost.

28 september 2017 07:00

Igår skrev Folkbladet om de tomma hyreslägenheterna vid Östgötaporten. 18 månader efter första inflyttelsedatum har fastighetsförvaltaren Riksbyggen fortfarande svårt att fylla de nybyggda husen.

– Det är för dyrt helt enkelt. Det är ju inget A-läge som eventuellt skulle kunna locka hyresgäster, kommenterar Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost.

– Du kan inte betala 80 procent av din disponibla inkomst i hyra. De som är beredda att betala så mycket för en lägenhet vill också ha någonting för de pengarna.

Bostadsbyggandet i Norrköping har tagit ordentlig fart. Byggandet uppnår de högsta nivåerna på 25 år i alla regioner och län. Men trots den intensiva tillväxten av bostäder råder det fortfarande bostadsbrist i kommunen.

– Varje tom lägenhet är en för mycket, säger Björn Johansson.

Vad beror det här på?

– Man bygger för dyrt för att möta de behov som finns. Det har funnits en grupp som kunnat betala väldigt mycket, men det är färdigbyggt för dem nu.

Ambitionen med det accelererande bostadsbygget är att försöka möta befolkningsutvecklingen, vilket i dagsläget innebär att det behövs ett tillskott om cirka 400 lägenheter per år. Av dessa 400 finns målsättningen att 100 ska vara hyresrätter. Men Björn Johansson menar att fel typ av hyresbostäder prioriteras.

– Läget är mycket bekymmersamt i Norrköping. Man klarar inte av att producera till det behov som finns.

– Det går att bygga vid Motala Ström och veta att man får det uthyrt, men det är inte många som har råd med de hyrorna.

I fallet Nya Parken Allé menar flera boende att det byggs för trångt

– En lösning kan vara att bygga på höjden istället, men många är rädda för det. Vill man undvika att det blir trångt och samtidigt bygga centralt - då finns det ju bara ett håll att bygga på.

Hur bygger man nytt, men samtidigt tillgängligt?

– De går att få ner priserna, men då måste de (kommunen) ha kompetens och inte lämna ut allt på en totalentreprenad. Bestäm vad det kostar från början, istället för att lämna det på någon annan, säger Björn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Sundén

Ämnen du kan följa