Hård kritik mot tiggeriförslag

13 augusti 2019 20:57

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Norrköping motsätter sig i skarpa formuleringar den S-ledda Kvartettens planer på att ge sitt stöd till SD: s förslag om ett "tiggeritillstånd".

I ett uttalande på tisdagskvällen kräver ordföranden Patrik Bannon att kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist backar från beslutet att stötta tiggeritillståndet.

Enligt Patrik Bannon är tiggeritillståndet bara ett annat ord för "förbud."

"Vi anser att resurserna och tiden istället bör läggas på att hjälpa de människor som behöver tigga", säger Bannon och fortsätter: "Vi köper inte Lars Stjernkvist motivering om att man på detta sätt kan registrera och hjälpa människorna som tvingas tigga. Rumänien har en korrupt regering som inte är intresserade av att hjälpa en stor del av sina invånare."

Han anser inte att det "ligger i linje med den socialdemokratiska ideologin och socialdemokratisk politik" att införa ett tiggeritillstånd.

Lars Stjernkvist säger i en kommentar till Folkbladet att han välkomnar debatt och diskussion eftersom tiggerifrågan är "oerhört svår och sammansatt och utan några enkla lösningar."

– Men rätt ska vara rätt. Det är Eskilstuna kommun som ska ha äran av att ha inspirerat oss till förslaget om tiggeritillstånd. Med detta sagt vill jag även betona att det viktiga för mig är inte varifrån ett förslag kommer. Det är alltid innehållet i ett förslag som är viktigast, säger Stjernkvist till Folkbladet.

Lars Stjernkvist säger att han antar att han och SSU är överens om målsättningen att tiggande människor inte ska vara och bli en permanent del av miljön i Norrköping.

– Utifrån den gemensamma målsättningen att vi inte ska vänja oss vid tiggeri ser jag fram mot andra förslag till åtgärder och lösningar från SSU som jag i så fall lovar att pröva och diskutera helt prestigelöst och utan låsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist till Folkbladet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson