Här kan elever bli bättre på matte

De är inga riktiga lärare – men brinner för att lära ut.

På Mattecentrums räknestuga hjälper kunniga volontärer elever att förbättra sina mattekunskaper.

– Det är väldigt stimulerande, säger projektledaren Sture Ring.

Några av dem är meteorologer, andra civilingenjörer.

Yrkena varierar men den gemensamma nämnaren är att de alla är vassa matematiker.

Kunskaper som de nu delar med sig av till elever som vill bli bättre på matte.

– En del är seniorer och en del är nästan nyutexaminerade. Det är väldigt olika men det är alla personer som är engagerade för ämnet och som är engagerade för att våra ungdomar ska bli bättre matematiker, säger Sture Ring som är projektledare för Mattecentrum här i Norrköping.

Varje onsdag ses de på Ebersteinska gymnasiet där de håller i en räknestuga.

Det är framför allt gymnasieelever som brukar komma, men alla är egentligen välkomna, såväl högstadieelever, som de som läser på Komvux och universitet.

– Det är väldigt stimulerande att se de här äldre som vill komma tillbaka. De kanske inte har lyckats i skolan och så vill de gärna komplettera sina kunskaper, säger Sture.

Han har varit volontär i några år nu och menar att det ger väldigt mycket även för de som lär ut.

– Det är väldigt roligt att träffa ungdomar och se att de kan lära sig. Man får den här personliga kontakten och det är också ett sätt att själv hålla sig ajour.

Många elever oroar sig inför proven i matematik. För att ge extra stöd inför de stundande höstproven anordnades i veckan ett mattekonvent där eleverna fick hjälp med att förbereda sig.

Ett sätt att slipa formen och samtidigt minska matteångesten.

Två av de som hade letat sig dit var Maria Kourkis och Sham Ibrahim, båda 16 år, som går i ettan på Hagagymnasiet och läser naturvetenskap.

Det var första gången som de besökte Mattecentrums verksamhet.

– Vi har matteprov nästa vecka och behövde hjälp med vissa grejer, säger Sham.

– Det var vår lärare som informerade om det här. Vi har en massa vänner som går här på Eber och vi tyckte att det kunde vara kul att plugga tillsammans och samtidigt få hjälp, fyller Maria i.

De menar båda att räknestugan är ett bra komplement till vad de får lära sig i skolan och de stödinsatser som redan finns.

– Vår lärare har 30 elever i sin klass och har inte alltid möjlighet att gå runt till alla för det är ganska korta lektioner. Därför är det bra att det finns sådana här typer av verksamheter där man kan få hjälp, säger Maria.

Fakta

Mattecentrum är en ideell förening som ger gratis hjälp i matematik till Sveriges barn och unga.

Föreningen är politiskt och religiöst obunden och driver räknestugor i över 30 städer över hela landet.

I Norrköping hålls räknestuga på Ebersteinska gymnasiet en gång i veckan. Alla är välkomona oavsett skola, ålder, kön ursprung och kunskapsnivå.

"Vi öppnar dörrarna för alla elever i Norrköping. De behöver bara ta med sin mattebok, ett block och en penna, sen finns våra volontärer på plats för att hjälpa till", säger Isabelle Almskoug, regionansvarig öst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa