NORRKÖPING
– Ja, för det är precis det vi bland annat sysslar med, säger Per-Göran Karlén i föreningen som har en föreningslokal på Petter Swartzgatan 15c i centrala Norrköping. Det vill säga att vi hantverksmässigt lagar böcker, så att de blir fina och att sidorna hålls ihop igen.
Bokbinderiet som hantverk, började försvinna i mitten av 1800-talet, då allt fler böcker istället började bindas maskinellt, för att man skulle kunna producera stora upplagor.
– Men här hos Nabben, som startades 1980, försöker vi bevara det gamla hantverket, där vi binder en bok i taget, säger Per-Göran Karlén.
Hur pass stor är föreningen?
– Vi har 60 medlemmar, varav drygt hälften är aktiva i våra cirklar, säger Nisse Andersson, som är en av cirkelledarna.
– Och i dag har vi igång åtta olika cirklar, som arrangeras inom ramen för NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet i Norrköping. Eftersom många cirklar är på dagtid vardagar, är det många pensionärer i föreningen, men vi har även kvällskurser.
Vad får man då lära sig i en cirkel?
– Här får man lära sig att laga trasiga böcker, binda in sina dyrgripar i skinn- eller klotband eller också kanske man binder in sitt släktforskningsarbete i en snygg bok.
Är det svårt och dyrt att binda en bok?
– Nej, det skulle jag inte påstå, säger Nisse Andersson. Det som krävs är dock tålamod och noggrannhet, för om man slarvar med något av de 38 moment vi satt upp, brukar slutresultatet inte bli bra. Och materialkostnaden brukar landa på cirka 50-60 kronor per bok.
Berätta om de 38 momenten?
– Där ingår exempelvis pressning av boken, häftning, limning av ryggen, pärmar som ska klistras på, avpressning och förgyllning, för att nu nämna några steg.
– Och hjälpmedel är bland annat bindgarn, klister, lim, häfttråd, välslipade knivar och penslar med mera.
Vad är det roligaste att vara med i Nabben?
– Det är när man får gå hem med en nybunden bok som man gjort själv, säger medlemmen Maud Nordlund. Men det är också väldigt avkopplande att hålla på med bokbinderi och ofta sitter man tyst och jobbar, samtidigt som man upplever en social gemenskap med obligatoriska kafferaster, där man diskuterar det mesta.
– För min del, säger medlemmen Gunvor Sjöberg, har jag bundit in min släktforskning i en bok och i en annan bok har jag samlat Kjell Jonasson alla vykortstexter och bilder, som han publicerat i Folkbladet.
Kan man komma hit på besök?
– Ja, säger Nisse Anderson. Man är välkommen hit för en demonstration av bokbinderi och se om man vill lära sig själv. Och vi har även öppet hus på Kulturnatten i september varje år.
Har ni specialverktyg och maskiner till hands?
– Ja, säger Nisse Andersson, och de flesta maskiner och verktyg som vi har i vår verkstad, har skänkts till föreningen och kommer från nedlagda bokbinderier, bland annat från Isbergs i Norrköping.
– Och vi har ett antal olika pressar, som behövs för bokbinderi och där böcker pressas allt från en liten stund till ett par veckor.