Här är årets sommarpratare

Lyssnarnas sommarvärd Madeleine In Hwa Björk är redan klar. I dag avslöjades vilka fler som kommer att höras i ”Sommar i P1”. Skådespelaren Fares Fares, influeraren Isabella Löwengrip och Youtube-profilen Joakim Lundell är några av dem.

13 juni 2019 13:58

1959 grundades ”Sommar” i Sveriges Radio på initiativ av den dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson. Nu fyller programmet 60 år, och i dag avslöjar programchefen Bibi Rödöö och P1-programledaren Katherine Zimmerman årets sommarvärdar.

Bloggaren och influeraren Isabella Löwengrip blev känd som Blondinbella när hon började blogga, men snart lämnar hon Sverige för att satsa på en karriär utomlands.

– Jag har ju varit offentlig halva mitt liv men det finns en uppväxt där bakom som har format mig, och den kommer jag berätta mer om. Detta är det sista mediala jag gör i Sverige innan jag tackar för mig och etablerar mig i USA, säger hon på en presskonferens i Radiohuset i Stockholm.

Skådespelaren Fares Fares, just nu aktuell i succéserien ”Chernobyl”, sommarpratar för första gången.

– Mina svärföräldrar älskar ”Sommar” och har sagt att jag måste vara med. Jag har varit för nervös för att prata om mig själv på det sättet, men hela familjen är besatt av programmet så jag gör det för dem. Jag ska prata om min resa till Sverige som barn, om karriären och lite tankar om allt möjligt i livet, säger han.

Bland övriga som pratar i år finns Youtube-profilen och Norrköpingsbon Joakim Lundell, skådespelaren Sissela Kyle, sångerskan Nina Stemme, artisterna Lisa Miskovsky och Erik Lundin samt konstnären Stina Wollter. Den senare ska prata om ett avgörande möte i hennes liv som ”möblerade om i hennes andliga landskap och skapade försoning”.

Även artisten Marie Nilsson Lind sommarpratar i år, något hon gör för andra gången. Nästa år ger hon ut sin bok ”Älska mig för den jag är” om systen Josefin Nilsson vars livsöde väckte starka känslor efter den SVT-dokumentär som sändes tidigare i år.

Journalisten och USA-korrespondenten Carina Bergfeldt ska också sommarprata, bland annat om hur hon fann en okänd halvbror i USA med hjälp av ett DNA-test.

– Det går ju inte att undvika president Donald Trump när man levt med honom i flera år, men det blir även en del om Västgötaslätten, uppväxten och Ku Klux Klan, säger hon.

En som redan var spikad innan är Madeleine In Hwa Björk, som röstades fram till lyssnarnas sommarvärd. Den 17 juli kommer hon att berätta om hur hon förväxlades på ett barnhem i Sydkorea. I över 30 år har hon levt med någon annans bakgrund, namn och födelsedatum.

”Sommar i P1” har premiär på midsommardagen klockan 13.00 och sänds till och med den 18 augusti. (TT)

Fakta

Här är alla Sommarpratare 2019:

22 juni: Fares Fares

23 juni: Grynet Molvig

24 juni: Isabella Löwengrip

25 juni: Anders Hansen

26 juni: Stina Wollter

30 juni: Nicklas Lidström

1 juli: Caroline Farberger

2 juli: Anne Ramberg

3 juli: Erik Niva

4 juli: Kodjo Akolor

5 juli: Carin Rodebjer

6 juli: Isabell Gulldén

7 juli: Jonas Gardell

8 juli: Hamid Zafar

9 juli: Carina Bergfeldt

10 juli: Magnus Ranstorp

11 juli: Anne Sverdrup-Thygeson

12 juli: Joakim Lundell

13 juli: Emma Frans

14 juli: Leif Östling

15 juli: John Lundvik

17 juli: Madeleine In Hwa Björk

18 juli: Mats Strandberg

10 juli: Sven David Sandström

20 juli: Vera Vitali

21 juli: Svante Thuresson

22 juli: Lisa Miskovsky

23 juli: Ola Serneke

25 juli: Alexander Mahmoud

26 juni: Sissela Kyle

27 juli: Maria Borelius

29 juli: Jonas Hassen-Khemiri

30 juli: Björn Frantzén

31 juli: Anna Rosling Rönnlund

1 augusti: Thomas Sandell

2 augusti: Amanda Zahui

3 augusti: Måns Möller

4 augusti: Marie Nilsson Lind

5 augusti: Ali Abassi

7 augusti: Agneta Pleijel

8 augusti: Erik Lundin

10 augusti: Molly Sandén

12 augusti: Olof Skoog

14 augusti: Nick Boström

15 augusti: Emma Leijnse

16 augusti: Tilde de Paula Eby

17 augusti: Nina Stemme

18 augusti: Jill Johnson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Haldert