Hans pridefest ska rädda RFSL

När East Pride drar i gång satsar RFSL i Norrköping för sin överlevnad. Festen RainbowNight på Arbis ska stötta föreningen.

14 maj 2019 17:00

RFSL är en av arrangörerna bakom East Pride, hbtq-festivalen som börjar på fredag. Inför årets Pride har RFSL satsat mycket på egen verksamhet.

I ett pressmeddelande skriver RFSL Norrköping: ”Ett skäl till detta är att verksamhetens överlevnad är hotad då föreningen efter en kort tid av misskötsel och oegentligheter riskerat lite av sin trovärdighet och skadats ekonomiskt.”

RFSL Norrköping har sedan i mars en helt ny styrelse som har för avsikt att lyfta föreningen, som under en period kommer att benämnas Nya RFSL Norrköping för att markera nystarten.

Fredrik Bromander, kassör i den nya styrelsen, vill just nu inte släppa några detaljer om vad som hänt under den förra ledningen, men uppger att det finns en polisanmälan.

– Vi har ingen kvar från den gamla styrelsen. Styrelsen är helt utbytt, säger Fredrik Bromander.

Största delen av behållningen från RainbowNight på Arbis på lördag, en kick off-fest för East Pride, går till nya RFSL, för att stödja föreningen. ”En magisk kväll som ska ge Nya RFSL Norrköping en chans att resa sig igen”, som föreningen skriver.

Det är Fredrik Bromander med bolaget NewCrew som tagit initiativ till kvällen, något han gjorde redan innan bekymren i den gamla styrelsen uppdagades, eftersom han tyckte att RFSL inte syntes tillräckligt i Norrköping.

RFSL i Norrköping är en gammal förening, inne på sitt 45:e år, men har de senaste åren tappat medlemmar.

– Vi jobbar för att öka det, vi ökar sakta. Vi jobbar mycket med sociala medier. Vi måste utveckla verksamheten – först måste vi rädda den.

I föreningens lokal på Kungsgatan kommer det att under hela Prideveckan erbjudas föreläsningar, underhållning, mat och fika. Det kommer att handla om äldre, suicid, vänskap, sex och musik.

RFSL har idag cafékvällar två gånger i veckan. Ett annat nystartat arbete är en samverkan med Region Östergötland och andra aktörer med syfte att skapa trygghet kring HIV-frågor.

Ännu ett viktigt arbete som är under utveckling är RFSL Newcomers. Många utlandsfödda hbtq-personer lever idag på flykt på grund av sin sexuella läggning.

Ambitionen är också att i högre grad även rikta sig till medlemmar i Norrköpings kranskommuner, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik.

– Det krävs en bredd för att växa starkare i Norrköping. Behovet av RFSL är jättestort, säger Fredrik Bromander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren