Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Händer inget så höjer vi beloppet"

Vite är det främsta påtryckningsmedel kommunen har för att få folk att städa sina ovårdade tomter. "Händer inget så höjer vi beloppet", säger Marita Eriksson, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret, plan och bygg.

Vite är det främsta påtryckningsmedel kommunen har för att få folk att städa undan på sina tomter. Den gamla macktomten i Östra Husby är ett sådant fall.

Vite är det främsta påtryckningsmedel kommunen har för att få folk att städa undan på sina tomter. Den gamla macktomten i Östra Husby är ett sådant fall.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2019-03-23 17:00

Folkbladet berättade i fredags om att en markägare dömts till 50 000 kronor i vite för att personen inte städat bort skrotbilar, bildäck och annat bråte som varit utspritt på en tomt på Vikbolandet.

Just den här typen av fall är inte helt ovanliga berättar Marita Eriksson och vite är det främsta påtryckningsmedel som kommunen har att ta till.

– Men vi brukar aldrig börja med det utan först skickar vi ut ett brev med att vi fått en anmälan om att det är stökigt och merparten städar ju upp då, men sker inte det kan byggnads- och miljöskyddsnämnden förelägga vite att det ska ske en avstädning inom viss tid. Gör man inte den avstädningen, då kan vi begära utdömande av vite. Det gör man hos mark- och miljödomstolen. Har det inte hänt något så gör man samma sak igen fast med betydligt högre viten, säger hon.

Den gamla macktomten i Östra Husby är ytterligare ett uppmärksammat fall som pågått i många år.

Där har vitesbeloppet gått upp till hela 300 000 kronor. Ett beslut som överklagats av markägaren.

Hur länge kan man hålla på så här?

– Det går att höja ett vite rätt högt, vi pratar miljonbelopp om det är så, och då kan ju kronofogden komma in i bilden.

Finns det några andra tillvägagångssätt än att utdöma vite?

– Det finns men det är extremt ovanligt, säger Marita och berättar att kommunen kan gå in och genomföra städningen på fastighetsägarens bekostnad.

– Men det är en väldigt stor apparat. Jag har jobbat 30 i år i branchen och i princip aldrig varit med om att det skett.

Det går inte skynda på processen?

– Det är en demokratisk process och de har rätt att överklaga och så vidare, säger Marita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om