När vi träffas på ett fik i stan är Axel Schylström, 25, på tillfälligt besök i hemstaden Norrköping. Numera bor han i Stockholm, med sambon Malin.
Han är på en bra plats i livet – men det har inte alltid varit så.
2012, när han var 19 år och skulle ta studenten klättrade han upp på ett tåg, kom åt en strömförande ledning och fick 16 000 volt genom kroppen. Han låg länge på sjukhus, med svåra brännskador.
Tre år senare stod han på tv-scenen i Idol, 2017 var han med i Melodifestivalen och 2018 var han en av låtskrivarna bakom Monchos ”Cuba libre”.
Nu har han skrivit en självbiografisk motivationsbok, ”Bränd”, och ger sig också under hösten ut på en turné, till 19 städer, med en föreläsningsshow med samma namn.
”Din motgång kan bli din superkraft”, står det i marknadsföringen av turnén. Axel Schylström är redan sedan tidigare ute och föreläser, i skolor och på företag, för att inspirera andra.
– Det har varit ganska skarpa kontraster i mitt liv. Jag har varit väldigt nere på botten och jag har varit uppe bland molnen också. Jag har mycket erfarenheter som har varit nyttiga för att det ska varit möjligt att stå på till exempel Melodifestivalens scen när man är så pass skadad, handikappad och brännskadad som jag är, säger Axel Schylström.
Boken ”Bränd - en resa genom eld” bygger delvis på fem år gamla anteckningar, om händelser och känslor, och det finns bilder som är svåra att titta på, från den första tiden på sjukhuset. Det starkaste kapitlet, säger han själv, är det med titeln ”Nu vill jag dö”.
Nästa kapitel heter ”Ställ dig upp!” Axel Schylström berättar om sjukgymnasten Tobias som fick honom att ta sig upp själv från golvet, något som var näst intill omöjligt.
– Det tog tusen försök innan jag lyckades med det. Det blev en symbol som följt med mig resten av livet, att jag vågar misslyckas. Det är det som tagit mig till allt jag gjort. Jag misslyckas många gånger – men till slut går det. Det är en väldigt motiverande historia.
Han berättar också om hur han 457 dagar efter olyckan kunde stå på en fotbollsplan igen, mot alla odds.
Före olyckan var han rädd för att prova på nya saker, att misslyckas, berättar han.
– Men det finns ju alltid oändligt med nya försök.
Förutom att han med boken vill inspirera andra så är det otroligt häftigt att få göra en bok, säger han.
– Jag älskar att skriva. Jag tycker att det var skitroligt att jobba med det här.