"Han har helt fel"

Efter att tidigare styrelsen i Upplev Norrköping inte föreslås få ansvarsfrihet går nu Reidar Svedahl (L) till motattack.

15 april 2019 17:00

– Ernst & Youngs revisor har helt fel! Han gav oss kritik för att vi inte varit mer aktiva under sommaren, men hade vi varit mer aktiva hade det blivit värre.

Med det menar han att om man hade lyckats få till ett extra styrelsemöte mitt under semestern så hade man kanske bett om mer pengar för att rädda situationen, vilket i efterhand kunnat orsaka ett ännu större underskott.

– Det var inte bara vi som räknade fel sommaren 2018. Bönderna sådde och trodde på rekordskörd, Vingresor köpte massor hotell och flyg, Liseberg anställde massor med sommarjobbare och en utställning i Jönköping räknade med 75 00 besökare, mot de 9 000 som kom. Allt gick fel, säger Reidar Svedahl.

Han är också irriterad på att ingen hade synpunkter på ekonomin när beslutet togs att köpa in Marvelutställningen.

– Hela Norrköping jublade!

Det finns delar av kritiken i kommunrevisionen som Svedahl håller med om, men inte i den externa rapporten.

– När vi såg att det inte gick så bra så fokuserade vi på resultat inte på att göra allt perfekt.

Kommunstyrelseordförande Lars Stjernkvist (S) anser att revisorerna stramat åt sin bedömning, och fokuserar på annat än det han anser viktigast, men att det också är unikt.

– Jag har aldrig varit med om att varken styrelsen eller vd beviljats ansvarsfrihet, det är första gången.

Läs mer:Bevilja inte styrelsen ansvarsfrihet

Allvarligast tycker han att det var att styrelsen budgeterade så att man riskerade högre kostnader än de reserver man hade. Annars menar han att det inte framkommit något nytt som förändrar hans förtroende för personerna i styrelsen.

– Viktigast är vad vi lärt oss och använder den kunskapen till att ta ansvar och minimera risken för liknande händelser i framtiden, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -

Ämnen du kan följa