Guldsaxen har öppnat nytt

En vecka har frisersalongen Guldsaxen hållit öppet i sina nya lokaler, men redan har en ruta krossats.

22 augusti 2019 19:00

– Det har ingenting med det som hände i den andra lokalen att göra, det var en gräsklippare som körde förbi och klippte gräset utanför när en sten flög in i rutan och krossade den, säger Medo Elwrda, som äger frisörsalongen.

Guldsaxen öppnade i nya lokaler förra torsdagen.

– Det är jätteskönt att öppna i nya fräscha lokaler, säger Medo Elwrda.

Det var tidigt på morgonen söndagen den 14 april som stora delar av Norrköping hörde en gigantisk smäll. Det visade sig att den, kanske största bomben i modern Norrköpingshistoria, detonerat i det som var Guldsaxens frisersalong tidigare hade sin lokal.

Hela lokalen blåstes ut och hus i närheten fick sina rutor utblåsta. Men trots att det gått fyra månader sedan explosionen vet polisen varken vem som ligger bakom eller vad bomben var gjord av.

– Vi har ju fått tillbaka proverna från NFC, men de ger inte riktigt de svar vi ville. Vi vet ännu inte vad detonationen bestod av, säger Joakim Stephan, som håller i polisutredningen.

Efter sprängningen i Norrköping i april, har det skett sprängningar i Linköping vid åtminstone tre tillfällen. Den 7 juni Detonerade en mycket kraftig bomb på Ådalagatan och skadade flera fastigheter i närheten. Där misstänker polisen att bomben placerats i en lådcykel som parkerats i cykelskjulet på gården. Delar av den cykeln håller polisen på att försöka sätta ihop så att man om möjligt kan få fram ägare.

Där hade polisen skäliga misstänkta men ingen har gripits i ärendet.

Det skulle dock visa sig att redan två dagar innan avlossades en detonation mindre än tre kilometer därifrån. Enligt polisen kan det vara fråga om en provsprängning som genomfördes vid återvinningsstationen på Kylarevägen.

I måndags upptäcktes så att en stulen moped som skulle återlämnas var preparerad med en bomb fylld med spikar. Nationella bombskyddet kallades till polisskjulet på Brigadområdet i Linköping, för att under kontrollerade former, oskadliggöra bomben. Dessvärre gick något fel och hela skjulet exploderade.

Polisen har ingen misstänkt för något av bombdåden.

– Det är det som är så jobbigt, att utredningen känns helt död, ingenting görs och vi vet inte vad som händer, säger Medo Elwrda.

Den tillfälliga lokal de hade högt upp på S:t Persgatan har de lämnat, men den andra lokalen hoppas han kunna återvända till.

– Ja tanken är att när de byggt klart så ska jag öppna Guldsaxen där igen och ha två salonger i stan, säger Medo Elwrda.

Detta har hänt

14 april: Frisersalongen Guldsaxen sprängs i luften och bomben orsaker stora skador på hus i närheten.

5 juni: Någon provspränger vid en återvinningsstation i Linköping.

7 juni: En stor detonation blåser ut lägenheter på Ådalagatan i centrala Linköping, fler byggnader i ett större område skadades.

19 augusti: En bomb förstörde en av polisens förrådsbyggnader på Garnisonsområdet efter en misslyckat kontrollerad sprängning.

Ingen person har fysiskt skadats vid någon av sprängningarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -

Ämnen du kan följa