Grönskan ett lyft för torget

Körsbärsträd, upphöjda odlingar och gräsmatta, en träplattform som kan användas som scen och en yta för torghandel.

26 juni 2018 19:00

Går man förbi Nya torget kan man se förvandlingen. Det börjar bli grönt och fint där det en gång i tiden var en tråkig stenöken med parkeringsplatser.

Det är nu två år sedan, juni 2016, som torget stängdes av för de arbeten som skulle göras.

Parkeringen har flyttat under jord, under torget, och Botrygg har byggt tre huskroppar i ena änden av torget.

Om några veckor ska även det nya Nya torget vara klart, men invigning blir det inte förrän den 28 augusti, då med torghandel och det nya konstverket av Cecilia Edefalk, en bronsskulptur som har formen av ett marmorblock. Skulpturen, skänkt av Botrygg, kommer att vara uppvärmd.

Elisabet Manfred, landskapsarkitekt vid kommunens tekniska kontor, berättar mer om hur man tänkt att det ska bli på torget.

– Det blir lite gräsytor, någon lite större gräsyta. Alla ytor där det är planteringar är upphöjda, för att skydda dem lite grand, i och med att det är en så central yta. Vi tror ju och hoppas att det kommer att röra sig en massa folk över torget, och även vara på torget, så grönytorna är upphöjda med en murkant som också är i lagom höjd för att kunna sitta på, säger Elisabet Manfred.

Det blir också nya bänkar, med ryggstöd och armstöd. Den större gräsytan är även den till för att sitta på. Träplattformen på torget är tänkt att dels fungera som en stor möbel, där man kan sitta och äta sin lunch, men även som en scen, för olika former av uppträdanden.

– Sedan kommer vi att få tillbaka torghandeln på torget. Det finns platser för åtta torghandelsstånd, där man dragit fram el, berättar Elisabet Manfred.

Det är ungefär så många platser som det funnits efterfrågan på tidigare, säger hon.

Lökväxter som krokus, narcisser och tulpaner ska blomma under tidig vår, och torget får också olika sorters högre gräs som även är fina vintertid. Det blir flera blommande träd, som bergkörsbär och kopparhäggmispel.

– Jag tror att det kommer att bli jättefint. Just att det blir så mycket grönt tror jag kommer att bli ett himla lyft för hela området och kvarteren runtomkring, säger Elisabet Manfred.

– Vi har tänkt lite miljö också, så vi har återanvänt markbeläggningen som fanns på torget tidigare. Den har plockats upp och tvättats och lagts tillbaka i nya mönster, och kompletterats med granithällar.

Det finns plats för uteserveringar på torget. Brewdog bar och Grekiska kolgrillsbaren är klara för bottenplan i de nya husen.

Enligt vd Adam Cocozza är ännu en restaurangoperatör på gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren