– Han hade vid två tillfällen på två ställen på en tomt och på cirka 1 meters djup grävt ner två väskor som tillsammans innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett vaacumförpackat usb-minne, säger Anna Lander, kammaråklagare vid ekobrottskammaren i Linköping.
De tre huvudmisstänkta är tre män, 26, 23 och 21 år gamla som sedan 2015 sålt utrustning och utbildning, under namnet HP-hjälpen, för att kunna få de poäng man ville ha på högskoleprovet, men först 2016 förändrades föreskrifterna vid proven.
– Under flera år fanns det indikationer på fusk, men i augusti 2016 förtydligades föreskrifterna, vilket innebär att man försäkrar på heder och samvete att man inte använder otillåten hjälp. 2016 visades också en dokumentär på SVT om fusk vid högskoleprovet och efter det började ekobrottsmyndighetens underrättelsetjänst sin utredning, säger Anna Lander.
I mars 2018 intensifieras arbetet när man kommer HP-hjälpen på spåren genom spaning och utredningsåtgärder.
De tre männen åtalas för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, vid 100 tillfällen. Ytterligare två män, 56 och 26 år åtalas för medhjälp till osann försäkran, 56-åringen som är pappa till 26 och 23-åringen, vid 99 tillfällen och 26-åringen vid 42 tillfällen.
– Vi har lämnat över en stor mängd misstänkta fuskare till Åklagarmyndigheten för utredning, så de har på inget sätt kommit undan, säger Anna Lander.
Vid åtalet som nu lämnades in åtalas 23 fuskare, misstänkta för att ha köpt tjänsten. Men antalet misstänkta är betydligt större. Hur många det rörs sig om totalt kan dock inte Anna Lander svara på, men på det usb-minne som hittades nedgrävt fanns namn, personnummer, adresser och vilket resultat de önskade.
Två kvinnor åtalas för grovt penningtvättsbrott sedan de hämtat, förvarat och lämnat stora summor pengar.
HP-hjälpen tros ha omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor från att den ena av bröderna kom på idén i februari 2015 tills de greps i samband med högskoleprovet den 14 april i år.
26-åringen är även åtalad för övergrepp i rättssak sedan han i en medbrottslingsnamn skickade en ansökan till universitetet kallad "Fördelaktig att vara tyst i brottmål", eftersom han visste att svaret skull eskickas tillbaka till medbrottslingen med det tydliga budskapet: Var tyst!
Tingsrätten har avsatt sju veckor för huvudförhandling, med start 8 novemebr, som kommer att hållas i Linköping.
Läs mer: Fuskligan åtalas nu