Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Göskungen på Glan har fått en perfekt vinter

Han tar oss med rakt ut i det vita, där himlen och den snötäckta sjön bara skiljs åt av en tunn horisontlinje. Där, mitt ute på Glan, drar han upp nät med gös efter gös ur det iskalla vattnet. Det är inte för inte som Glans enda yrkesfiskare Johan Axelsson kallas för Göskungen.

Göskungen Johan Axelsson vittjar ett av de många näten.

Göskungen Johan Axelsson vittjar ett av de många näten.

Foto: Robert Svensson

SKÄRBLACKA2010-02-03 03:00
Den här långa, kalla vintern är perfekt för honom, med en is som är 33 cm tjock, och där han kunnat nätfiska i den långa raden av uppsågade hål, 38 stycken, sedan nyår. Han hoppas kunna hålla på till mitten av mars. - Om jag hade haft någon kvälls- eller morgonbön hade det här ingått i den. Det här här jättebra för mig, säger Johan Axelsson. Fyrabarnspappan Johan Axelsson, snart 50 år gammal, den tredje generationen yrkesfiskare på Glan, "vi har fiskat i 110 år på Glan", och hans kamrat Mattias Sjöberg hämtar oss med snöskoter och vi far rakt ut på sjön, en mulen februaridag. Johan och Mattias har varit ute sedan tidig morgon och har flera hål och nät kvar att vittja innan det är dags att åka hem vid 14-15-tiden på eftermiddagen. På vintern är det just gösfiske som gäller. Glan är en bra gössjö. "Med gott samvete"
Det nya larmet om kvicksilver i insjöfisk gäller t ex de klara Kolmårdssjöarna, med dåligt pH, inte Glan, säger han. - Vi har skickat fisk till forskning. Det är aldrig något. Här kan vi fiska med gott samvete, säger han. Hålen i isen sågar man upp med motorsåg, med 30 meters mellanrum. Näten, 70 stycken, ligger nära bottnen, och dras upp med linor. Johan Axelsson vittjar 20-30 stycken nät om dagen, lirkar loss fiskar på i snitt 1,3 kilo, även om det också dyker upp bjässar på tio-tolv kilo. Johans fru Therese, som har islandshästar och turridning hemma på gården Gibraltar vid Roxen, lade en gång ut en bild på en sådan jättegös på en gösfiskegrupp på Facebook, något som genererade en del kommentarer. Han får upp mellan 15 och 100 gösar på en dag, som går till fiskauktion i Göteborg eller till Stockholm, där priserna är bättre än i Norrköping. Priset varierar efter årstid, tillgång och storlek, från 40 till 140 kronor kilot. Har fisket i generna
- Nu måste man ju passa på och fiska så mycket man kan, man vet ju inte om det slår om och blir mildväder, säger Johan Axelsson. När han var liten följde han ofta med pappa Arne. Johan Axelsson tror man måste ha fisket i generna för att varje dag ge sig ut, oavsett väder. Smeknamnet
Hans firma heter "Göskungen", efter ett smeknamn han fick bland fiskhandlare på 1990-talet, 1995 var det 65 cm is, ingen fiskade mer än han, och det fanns knappt någon gös på marknaden. När fiskhandlarna ringde och ville köpa fisk "smörade" de och sa: "Är det Göskungen vi pratar med?". Det blev senare firmanamnet. - Nu har jag lite att leva upp till. Då får man sitta här ute varenda dag, skrattar Johan Axelsson.
Näten som läggs ligger från botten och ca fyra meter upp. Upp till ytan i Glan är det då 16 meter frivatten för fisken. Vissa perioder går gösen ovanför näten. När månen är på väg bort eller är "släckt", går småfisken högre, och gösarna följer efter. När "lampan tänds", när det är fullmåne, återvänder småfisken, och gösarna, till bottnen för att skydda sig i mörkret. Gösar rör sig i stim. Stora gösar är attraktiva för restauranger som kan få fina ryggbitar från dem. Källa: Johan Axelsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!