"Golare har inga polare"

Polisen går nu ut med en internationell efterlysning av Sebastian Ljungblad, som är häktad i sin utevaro sedan januari, efter att domaren tidigare friat honom från misstankar.

29 mars 2019 09:00

Ljungblad, som hunnit fylla 23 under tiden han hållit sig undan rättsväsendet, är enligt Göta hovrätt misstänkt för försök till grovt bedrägeri tillsammans med en barndomskamrat. Sebastian Ljungblad har hela tiden hävdat att han är oskyldig och från början begärt att man ska göra en röstanalys eftersom det en gång för alla skulle frikänna honom från misstankarna.

– Jag är oskyldig, jag kommer hem när jag kan bevisa det, sa Sebastian Ljungblad när Folkbladet tidigare i år pratade med honom.

Då hade han precis landat efter en längre flygresa. Sedan dess har han inte återvänt till Sverige.

Den medmisstänkte, en jämnårig barndomskamrat, har sedan i december suttit häktad.

– Det är som att åklagaren håller den medmisstänkte som "gisslan" för att min klient ska komma hem, sa Ljungblads advokat Mikael Abrahamsson vid förra omhäktningsförhandlingen.

Då sa även den medåtalades advokat, Agneta Stangel att hon tycker att utredningen går långsamt, Mikael Abrahamsson menar at det snarast är att likna vid ren förvaring.

Sebastian Ljungblad satt under en tid i december häktad misstänkt för grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning, men försattes då på fri fot eftersom domaren inte ansåg att det fanns tillräckliga bevis för att hålla honom häktad. Vilken ny bevisning som kammaråklagare Helene Gestrin lade fram för hovrätten i sitt överklagande av tingsrättens beslut är inte känt.

Sebastian Ljungblad var tillsammans med sin medspelare, Joakim Sällquist i filmen Goliat, nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Då pratades det om ifall han kulle kunna komma hem för att vara med på galan, men galan och kändisskapet ska inte intressera Sebastian Ljungblad. Han vill bli frikänd eftersom han säger sig vara oskyldig.

Under torsdagen när polisen gick ut med efterlysningen, tillsammans med två bilder på Sebastian Ljungblad, skriver man att han är skriven i Norrköping, men kan befinna sig på annan ort, att han är internationellt efterlyst och att det är av stor vikt för utredningen att han lokaliseras.

Efterlysningen har delats många gånger på sociala medier, men det finns också dem som inte vill att han ska hittas och skrivit "Golare har inga polare".

Läs mer:Intervju med Sebastian Ljungblad från hemlig ort

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -