Glädjande siffror för besöksnäringen

Besöksnäringen i Östergötland har haft en stark tillväxt de senaste åren visar en ny rapport och bättre kan det bli. Den här sommaren spås den inhemska turismen nå nya höjder. "Den spås bli all time high", säger Hanna Nord, strateg på Visit Östergötland.

11 juni 2019 17:00

Regionalt forum för turismanalys lanserade nyligen en rapport där de belyst besöksnäringen i Östra Mellansverige och Östergötland står sig väl i jämförelse med regionerna Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Östergötland är den region som står för den högsta ökningen när det gäller nystartade företag mellan åren 2015 och 2018, hela 28 procent, och har också visat den högsta ökningen av antalet sysselsatta inom besöksnäringen, 20 procent mellan åren 2010 och 2018.

– Den siffran hoppas vi ska fortsätta peka uppåt i och med Lalandia-etableringen i Motala. Vi har märkt att företag börjat arbeta med varandra mycket mer nu och rekommendera varandra, säger Hanna Nord.

Rapporten visar också att Östergötland är den region i Östra Mellansverige med högst antal gästnätter, 1,8 miljoner, och högst nettoomsättning, nästan 7,5 miljoner kronor.

– Det är ju jättekul att gästnattsstatistiken fortsätter öka år efter år. De senaste åren har det blivit fler och fler ickekommersiella övernattningar också, alltså att folk bor hemma hos bekanta och så, men de är ju svårare att mäta, säger Hanna som menar att den här sommaren kan bli något utöver det vanliga när det gäller inhemsk semester:

– Den spås bli all time high med tanke på flygskam, väder och den låga kronan.

Kolmårdens djurpark, Göta kanal, Norrköping och Linköping city, samt Vadstena och Söderköping är några av länets stora dragplåster, men även skärgården blir ett allt mer populärt resmål.

– Vi har väldigt många resmål inom ett kort avstånd till varandra. Det tror jag är en styrka här. Man kanske åker hit för en av de större attraktionerna men passar på att stanna till på andra ställen i närheten när man ändå är här. Skärgården, naturen, Östgötaleden, vandring, cykling och den typen av turism lockar allt fler.

Var det något i rapporten som inte var så glädjande?

– Nej, jag tycker nog Östergötland står sig väldigt bra i jämförelse med i de här regionerna kring Stockholm. Om man jämför oss med Dalarna och Småland och så så har vi självklart en bit kvar, men överlag i Sverige står vi oss bra, säger Hanna Nord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson