Från full agenda till lugnare liv – eller?

Göran Andersson brukar ha fullt upp. För två månader sedan passerade han 70 och nu ser vardagen rätt mycket annorlunda ut.

Därmed trillade han precis över sträcket, för tillhöra gruppen Folkhälsomyndigheten rekommenderar hålla sig borta från sociala kontakter så gott det går. 

– Ja, så kan det gå, nu är jag också i riskgruppen, säger han.

 

Som aktiv inom boxningsklubben BK Berget brukar han vara ute på äldreboenden och köra boxning med de boende. Klubben anordnar även boxningsträning för personer med Parkinsons sjukdom. Inget av detta går i dagsläget att genomföra. Så Göran har tänkt om.

– Vi som bedriver träningen med de med Parkinson är igång med en telefonkedja. Alla ska få samtal varje dag. Många sitter ensamma och då kan det där samtalet vara väldigt viktigt. Sedan har de fått olika övningar som de kan göra hemma eller på promenaden. När de är ute och går kan de stanna upp och göra balansövningar eller plocka upp olika saker.

 

Själv brukar han träna ute, genom promenader i Vrinneviskogen och på utegymmet där, vilket han fortsätter med. Trots många aktiviteter, kan han ändå känna ett visst vemod ibland.

– Visst fan är det tråkigt ibland att bara sitta hemma på kvällarna. Man klättrar nästan på väggarna. Innan det här slog till hade jag fulla dagar, men nu har man ett blankt papper. Men det är så för alla.

 

73-åriga Stig Johansson är just hemkommen från en promenad till Vasaparken med dottern när Folkbladet får en pratstund.

– Jag är inte hemma så mycket. Men jag rör mig inte där det rör sig massor med folk. Åker man kollektivt är det inte så mycket mer än fem-sex personer i bussen ändå, och så handlar jag inte när det är så mycket folk, säger han och refererar till Linda Skugge som skrev att "70+ är som struliga tonåringar":

– Det stämmer nog! Jag är väl det. Men det har blivit så mycket hysteri av det hela. Jag är fullt frisk.

 

Anita Rylén, 75, menar att det är viktigt att lyssna på vad myndigheterna säger. 

– Det finns som säger att de överlevt både Hongkonginfluensan och Asiaten. Men de spreds inte på samma sätt som det här, folk reste inte lika mycket då. I dag sprids det mycket mera.

Som aktiv i PRO Eneby-Haga, där hon just lämnat över ordförandeklubban, brukar det vara mycket på gång. Nu är alla möten och aktiviteter, förutom de utomhus, avblåsta till hösten. Hon är mest hemma.

– Alla undrar vad man ska göra nu? Men det finns ju massor att göra hemma. Jag gillar att baka, så det gör jag. Men visst, frysen blir ju full någon gång den med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa