Föreslås till ordförande

Kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist (S) föreslås nu bli ny ordförande i Avfall Sverige. Själva valet sker i slutet av maj vid årsmötet i Stockholm.

25 mars 2019 17:00

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation som riktar sig mot avfallshantering men också bevakar avfallsbranschen i Sverige och världen. De senaste åren har Clas Thunblad (S) fungerat som ordförande men efter socialdemokraternas valförlust i hemkommunen Järfälla har han avböjt omval.

När valberedningen presenterade sitt förslag till ny ordförande visade det sig att det namn som bubblat upp var kommunalrådet Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping men som tidigare också varit riksdagsledamot och dessutom fungerade som Socialdemokraternas partisekreterare mellan 1999 och 2004.

– Lars Stjernkvist har visat ett bra miljöengagemang och är en väldigt namnkunnig person, han är en dörröppnare, säger Mikael Gäfvert (M), sammankallande i valberedningen.

Lars Stjernkvist är nöjd över att föreslås i detta sammanhang.

– Jag är väldigt hedrad av att ha fått frågan att kandidera. Det som gör det här uppdraget så spännande är att avfallsfrågorna är en otroligt viktig grund för vårt samhälle. Och Avfall Sverige har utvecklats till en spjutspets när det gäller omställningen till ett hållbart samhälle, säger Lars Stjernkvist i ett pressmeddelande.

I Norrköping finns Händelöverket som i vissa sammanhang har beskrivits som ett av världens mest effektiva energisystem.

– Här har vi gått från politiken till handfast miljöarbete lokalt. Då kan man se vilken kraft det finns i förändringen, säger Lars Stjernkvist.

Valet till ny ordförande sker vid årsmötet i Stockholm 21-22 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa