Föreläste om fetmakirurgi

I går inleddes Kirurgveckan i Louis de Geer. Först upp på scenen var professorerna Fredrik Nyström och Torsten Olbers som berättade om hur fetmakirurgi, så kallad gastric bypass, inte bara leder till viktnedgång utan även har positiva effekter när det gäller diabetes typ 2.

De närmaste två veckorna kommer sjukvårdspersonal att flockas i Louis de Geer då Norrköping står som arrangör för såväl Kirurgveckan som Ortopedveckan.

Det blir föreläsningar, kurser och en chans att nätverka för deltagarna.

LiU-professorerna Torsten Olbers och Fredrik Nyström var först upp scenen och pratade om fetma och diabetes.

Fredrik inledde med att slå hål på myten om att motion skulle leda till ett längre liv.

– Det finns ingen sådan dokumenterad effekt. I så fall skulle alla motionera mycket mera. Man kan göra det för att man trivs med det, men inte i syfte att leva längre, säger han.

Sedan tog han upp ett annat omdiskuterat ämne – bantning. När det gäller att minska dödligheten i hjärtinfarkt och stroke så har bantning inte visat sig ha någon effekt menar han.

– Den enda studie som gjorts där man testat livsstilsåtgärder i syfte att minska hjärt- kärlsjukdom visar att det var helt meningslöst att satsa på lågfettsbantning och raska promenader. Har man en gång varit riktigt tjock är det väldigt svårt att få bort det med livsstilsåtgärder, säger han.

Något som däremot visat sig ha långvarig effekt är fetmakirurgi, så kallad gastric bypass, där en stor del av magsäcken opereras bort.

Något som Torsten Olbers specialiserat sig på.

– Det finns ganska mycket forskning på det här i dag och vi vet att kirurgi uppnår en reduktion i vikt på 25-30 procent 20 år efter en operation. Det är medeltalet. Alla responderar inte lika bra för operationen och en del går uppåt igen, säger han.

Förutom att de allra flesta går ner i vikt har ingreppet även visat sig ha en rad andra positiva effekter, bland annat när det gäller diabetes typ 2.

Många av de som lider av sjukdomen får minskade komplikationer efter operationen.

Andra positiva effekter är att personerna lever längre, är mindre benägna att få hjärtinfarkt eller stroke, och att kvinnor löper mindre risk att drabbas av cancer.

– Det handlar nästan om en halvering där. Man ska inte säga att man tjänar pengar på att operera men man får mycket tillbaka i hälsan för det man investerar, säger Torsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa