Folk bunkrar upp med matvaror

Utbrottet av coronaviruset har fått folk att börja bunkra upp med matvaror – i synnerhet torrvaror som ris och pasta. "Det är tydligt att folk köper mer än vanligt", säger Cecilia Larsson, butikschef på Willys i Mirum Galleria.

Oron för coronaviruset har fått folk att börja agera.

En del Norrköpingsbor väljer nu att bunkra upp med mat.

På Willys i Mirum Galleria har de märkt av ett tydligt uppsving i försäljningen av vissa varor. En del saker har helt sålt slut.

– Det är framför allt torra varor, speciellt specerier, som går åt. Vi försöker hänga med och fylla på så gott det går men vissa varor är slut. Det är framför allt pasta, ris och mjöl men även lite mindre artiklar som torrjäst. Det har aldrig sålt slut tidigare men nu är både torrjästen och den vanliga jästen slut. Jag har jobbat många år i butik men aldrig varit med om något liknande, säger Cecilia.

 

Även E-handeln har ökat de senaste dagarna berättar hon. Det är fler som beställer varor för hemleverans. För att möta det ökade behovet har de fått höja inleveranserna och fått ta in extra personal.

– Vi har fått prioritera butiksdriften framför allt annat de här dagarna, säger Larsson.

 

Olga Ahlström var en av de som var ute och handlade under fredagen.

Hon har följt utvecklingen med coronaviruset de senaste dagarna och säger sig vara bekymrad, men inte direkt orolig över situationen.

– Jag är inte panikslagen på något sätt utan observerar bara vad som sker. Jag funderar bara på vad som är bäst för mina barn och vad jag kan göra för dem, säger hon.

 

Hennes kundvagn är rätt så välfylld men att hamstra matvaror är ingenting hon tänkt göra.

– Nej, det enda jag köpt extra mycket av är blöjor för jag ser att de börjar ta slut och det är något jag verkligen inte vill vara utan. Annars har jag inte handlat mer än vanligt. Samtidigt kan jag förstå att folk gör det. Jag tror att de vill få en känsla av att de har situationen under kontroll. De vill checka av någon slags lista. De får dem att känna att de har gjort någonting i alla fall. 

 

Bengt Nordström var en annan av kunderna som besökte Mirum under fredagen. Inte heller han köpte på sig något extra.

– Nej, det tycker jag inte behövs. Man får ta situationen som den kommer. Jag är inte orolig och om folk bara är försiktiga så ska det nog bedarra så småningom. När man är och handlar är det viktigt att folk inte håller på och plockar för mycket med frukt och annat och sedan lägger tillbaka det. Det gäller att tänka sig för, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa