Flyktingar vägrade boende

Ett tiotal flyktingar vägrade på torsdagen lämna en buss i centrala Norrköping. Orsak: De var missnöjda med att boendet som de erbjöds saknade kök.

10 mars 2016 21:25

Det var några asylsökande familjer som på eftermiddagen anlände, tillsammans med andra flyktingar, med buss till Migrationsverket i Norrköping.

De asylsökande kommer från Migrationsverkets evakuerings- och säsongsboenden runt om i landet. Många av dem ska nu återgå till sin ordinarie verksamhet varför myndigheten måste hitta nya boenden. Därför kom de till Norrköping på torsdagen.

– De här familjerna har haft det bra bland annat med eget självhushåll, säger Lars Glänneskog, enhetschef på Migrationsverkets boendeenhet.

I Norrköpings erbjöds de nya boenden utan kök i centrala Norrköping.

– Fastighetsägaren har valt att använda sig av en restaurang där de får äta frukost, lunch och middag, det är upphandlat och klart, säger Lars Glänneskog.

Men när familjerna kom till boendet och insåg att de inte fanns något kök så blev de upprörda och gick tillbaka och satte sig i bussen.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Nej inte här i Norrköping, säger Lars Glänneskog.

Vad som hände med familjerna som vägrade gå ur bussen var på torsdagskvällen oklart.

Både polis och Migrationsverkets personal ryckte ut för att informera om vad som gäller.

– Vi har informerat om att vi kan erbjuda dem det här boendet i Migrationsverkets försorg. Om de inte accepterar det så får de fixa boende på egen hand, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg.

Hon framhåller att de här människorna har haft olika förväntningar på boendet i Norrköping och blivit besvikna när de insett att lägenheterna inte alls motsvarade detta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk