Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera perspektiv på Kunskap

En del av läraren Philip Gerebrings tjänst viks åt att synliggöra normer i undervisningen och försöka bredda perspektivet.

Pridevecka. Det är det på Kunskapsgymnasiet i den här veckan.

Pridevecka. Det är det på Kunskapsgymnasiet i den här veckan.

Foto: Carolina Nilsson

NORRKÖPING2016-05-03 15:30

Han jobbar som lärare i moderna språk och engelska på Kunskapsgymnasiet som den här veckan uppmärksammar Pride med tanke på att veckoslutet bjuder just pridefestival i stan.

– Vi startade med pride förra året, berättar han. Det är en bra grej att uppmärksamma på skolan när det ändå är Pride i Norrköping den här veckan. Vi vill dock inte fastna i att det bara blir en temadag, men det är en bra start att diskutera den heteronorm som finns i samhällt i dag.

Förutom att undervisa jobbar Philip Gerebring även med skolans likabehandlingsplan. Och här finns mycket att jobba på, även om såväl undervisning som elever breddat perspektiven jämfört när han själv gick i skolan.

– När det kommer till hbtq-personer är det lite mer självklart och accepterat nu. Men det finns fortfarande en problematik kring vad som är "normalt". Även om det är uttalat att det är okej, finns det mycket att jobba med, säger han.

Ett sätt att diskutera kring normen och bredda perspektivet på Kunskapsgymnasiet är att Philip Gerebring, tillsammans med de olika ämneslärarna, diskuterar kring undervisningen och vad det är som egentligen lyfts fram. Philip Gerebring exemplifierar:

– I matte till exempel, måste det alltid vara Kalle och Lisa som ska köpa ett hus i ett räkneexempel? Ibland gör man saker oreflekterat, inte för att man vill illa, utan för att man gör som man alltid har gjort. När vi diskuterar det här får många aha-upplevelser!

I undervisningen försöker lärarna nu i stället att lyfta fram personer som bryter mot normen. Philip Gerebring berättar att eleverna är med på noterna.

– Många är väldigt drillade i det här tänket och tycker att det är självklart. Men jag tror att de tycker att det är viktigt att vi lyfter fram det ändå. Att visa att det finns en variation, ett djup och en bredd. Att livet består av mer än de saker vi pratar mycket om.

Det handlar dock inte bara om hbtq-personer, utan även om exempelvis etnicitet, funktionsnedsättning och religion.

– Det här kommer vara våra prioriteringsområden det kommande året, säger Philip Gerebring.

Och målet? Ja, det är att de här frågorna inte alls behövs synliggöras eller diskuteras.

– I de bästa av världar får vi in det här i vardagen. Men just nu är det vårt ansvar, mitt, rektor och lärarnas, att lyfta de här frågorna, säger Philip Gerebring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om