Flera lärare har lämnat nya skolan

I augusti slog Nordic International School upp portarna i Norrköping. Ett halvår senare har nu nästan hälften av lärarna slutat. ”Det är klart att det ställer till det”, säger Christine Karmfalk som är vd.

1 mars 2018 07:00

Nordic International School gjorde en uppmärksammad entré i Norrköping förra året. Med sin internationella prägel erbjöd de något nytt och spännande.

Men den första tiden för skolan har inte varit helt problemfri.

Först fick de ta strid för sina skoluniformer efter att Skolinspektionen haft invändningar.

Och nu visar det sig att flera lärare slutat redan efter en termin.

Totalt är det fem av skolans tolv lärare som försvunnit. Några har lämnat självmant och några har inte fått fortsätta.

– Det är lite olika skäl till det här. Det var någon som tyckte att det var långt att pendla och det är några som varit tjänstlediga hos sina tidigare arbetsgivare som valt att behålla sin tjänst, säger Christine Karmfalk, vd för Nordic International School.

Hon poängterar att några av de som försvunnit inte hade heltidstjänster.

Men faktum kvarstår. Det har ändå varit en betydande omsättning på personal.

– Det är klart att det blir en press på oss att få fram ny kompetent personal. Vi har höga krav på de som är anställda. Det är klart att det ställer till det men vi kommer att lösa det.

Niclas Sjöström är kommunombud för Lärarnas Riksförbund och ger en något annan bild av situationen på skolan.

– Det har varit väldigt hög arbetsbelastning och lärarna har haft svårt att ta ut sina raster, säger han.

Han själv och en representant från Lärarförbundet försökte göra ett besök på skolan innan jul för att skapa sig en bättre bild av situationen, men var då inte välkomna.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Jag tycker ju att har man ingenting att dölja så är det väl inga problem att vi kommer och hälsar på.

Kritik som Karmfalk bemöter så här:

– Vi har höga krav på våra lärare och det kan vara en utmaning. Det kanske inte passar alla och det är inget konstigt med det. Däremot håller vi med om rasterna så där har vi gjort en förändring efter jul. Vi har utökat rasttiden och luncherna och ökat flexibiliteten när man kan komma och gå. Vi är väldigt måna om att vara en duktig och bra arbetsgivare så vi gör allt för att de här människorna ska trivas. Det vi har missat försöker vi också rätta till.

Hur ser du på att facket inte var välkommen på skolan?

– De har gjort ett flertal besök under hösten. Sedan kom de vid ett tillfälle när det inte passade sig under skoltid och då bad vi dem att de skulle komma efter skoltid för att lärarna inte kan gå ifrån sina lektioner. Jag tycker att det är helt rimligt att vi säger att vi inte ska släppa lärarna under lektionstid. Barnen måste vi ta hand om. De är jättevälkomna men de får bestämma en tid före eller efter lektionstid.

Folkbladet berättade i onsdagens tidning om kommunens planer på nya skolor i Smedby. Ett område Nordic International School tänkt etablera sig i. Att kommunen nu planerar stora satsningar där påverkar dock inte Nordics planer.

– Nej, tvärtom. Vi har jättefina planer tillsammans ute i Smedby. Det påverkar inte alls.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!