Flera bakslag för åklagare i "Fuskmålet"

Tvingades besluta att lämna tillbaka mobilen eftersom inte ens det israeliska säkerhetsföretaget kunde låsa upp den.

Kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping Anna Lander har mötts av flera bakslag.

Kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping Anna Lander har mötts av flera bakslag.

Foto: Åsa Hanell

Nyheter2019-09-21 19:00

Norrköpings tingsrätt beslutade i torsdags att häva beslaget av den yngre huvudåtalade broderns mobiltelefon eftersom  Ekobrottsmyndighetens IT-forensiker inte lyckades ta sig in i telefonerna, trots hjälp från Polisens Sektion för Särskilda Insatser, SSI och Interpol. Enligt uppgift till Folkbladet anlitade myndigheten till slut det Israeliska säkerhetsföretaget Cellebrite, för en kostnad på cirka 25 000 kr per telefon. Men inte heller Cellebrite lyckades ta sig in i telefonerna.

 Mobiltelefonen har därför ingen betydelse för brottsutredningen från myndighetens sida men ska innehålla deklarationsunderlag som kan styrka att brodern inte har begått brott och är mycket viktiga för honom i den skatteprocess som pågår, han hoppas själv komma in i mobilen.

Åklagaren har motsatt sig att beslaget hävs och har vidhållit sitt yrkande om att mobiltelefonen ska förverkas. Hon anser att telefonen har använts som hjälpmedel vid de åtalade brotten. Under förundersökningen har den aktuella telefonen varit föremål för hemlig telefonavlyssning. Telefonen har använts när han ska ha begått de åtalade brotten och han ska även i polisförhör berättat att det är till den aktuella telefonen som han har mottagit instruktioner och dokumentation som rör den åtalade brottsligheten.  

– Angående beslutet om beslaget så ska det prövas av rätten och det är gjort och de kom fram till att mobiltelefonen inte ska förverkas. Jag har en annan uppfattning, men jag godtar tingsrättens bedömning, säger kammaråklagare Anna Lander.

Efter att beslaget av broderns telefon hävdes kräver den medåtalade storebrodern att åklagaren även häver beslaget av  hans telefon. 

Samtidigt som beslutet går emot Anna Lander i målet om fusket på Högskoleproven, så sågas en annan av hennes förundersökningar totalt.

Efter att den 4000 sidor långa förundersökningen om ett misstänkt skattebrott i Linköping, som inleddes efter en gryningsräd mot flera företagare färdigställts av henne, skickades den till en annan åklagare vid Ekobrottsmyndigheten Malmö - som manar att det fanns så stora brister att han beslutade att inte väcka åtal. Att en färdig förundersökning inte lämnas in av den åklagare som gjort den är mycket ovanligt.

– Det här är ett undantagsfall, säger kammaråklagare Björn Rosenlöf vid Första ekobrottskammaren i Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om