Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler elever knarkar

En drogliberal syn hos unga, samtidigt som problemet breder ut sig. Droganvändningen i skolorna är inte ett problem just på Ebersteinska gymnasiet, utan snarare i hela Norrköping. Det menar så väl kommunpolis Peter Johansson, som Kerstin Jagesten, kurator på Moa-mottagningen.

Kommunpolis. Peter Johansson jobbar mycket med bland annat ungdomar.

Kommunpolis. Peter Johansson jobbar mycket med bland annat ungdomar.

Foto: Matz Glimhed

skola2017-01-18 07:29

– Det finns ingen skola som är undantagen på något sätt. Statistiken gäller alla skolor och senast i dag var det en annan skola som med en kvarts varsel bad om hjälp med en elev, säger Kerstin Jagesten.

Hon beskriver att användningen av droger hos unga inte heller är varken mer eller mindre representerat i olika stadsdelar.

– Det är lika många i Lindö som i Kneippen och Eneby. Den bilden vi har är inte att det går att peka ut varken områden eller skolor, säger Jagesten.

Enligt undersökningar som Kerstin Jagesten hänvisar till är det mellan 15–20 procent av ungdomarna i gymnasieåldern som någon gång testat cannabis. Av dessa är det kanske 4–5 procent som sedan fortsätter att använda det efter första gången.

På Moa-mottagningen försöker man jobba med att väcka medvetenhet hos unga, på sätt som når fram.

– Vi pratar mycket om de sociala konsekvenserna. Hur vill man bli sedd? Kan du stå för detta när du söker jobb? På släktträffen inför mormor eller din lilla kusin, säger Kerstin Jagesten.

Hon påtalar också att det allra bästa är att prata med de unga redan i tidig ålder och att motverka alla typer av droganvändning, även när det gäller tobak.

Att ta avstånd från tobak gör statistiskt sett ungdomar mindre benägna att prova tyngre saker sedan.

Peter Johansson berättar att polisen kontinuerligt jobbar med insatser på skolorna. Dels genom att göra tillslag där man letar efter bland annat droger, men också genom informationsinsatser.

– I mån av tid kommer vi och informerar och svarar på frågor, i första hand till skolans personal, säger Peter Johansson.

Han berättar att alla skolor är väl informerade om hur man ska agera vid drogrelaterade händelser.

– Skolorna har ett stort jobb att göra. Om man har ett bekymmer måste man flagga upp det i rätt forum. Om en skola har ett problem är det jätteviktigt att prata om det, säger Peter Johansson.

Av samma åsikt är Kerstin Jagesten. Hon påtalar också att det allra viktigaste är att fånga upp de unga i ett tidigt stadium.

– De som blir påkomna tidigt säger själva ofta att det är inte är värt att fortsätta och slutar. Sen finns det de 4–5 procent som kanske inte har samma sociala nätverk eller har kompisar som håller på, då är det svårare att nå fram, säger hon.

Droger på skolorna är ett genomgående problem som behöver tas itu med, det menar alla inblandade i debatten.

– Skolan ska vara en trygg miljö där man ska kunna lära sig. Det är klart att den inte upplevs som trygg om det finns påverkade elever där, säger Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om