Curt Dahlén, konstnär och grafisk formgivare, är född och uppvuxen i Norrköping. Han påbörjade sin utbildning i teckning, illustration, grafisk form och måleri på 1950-talet och tog även en kurs på Svenska Slöjdföreningens färgskola.

Sin första anställning fick han på Söderströms Annonsbyrå i Norrköping. Under den tiden fick han i uppdrag att arbeta med Standard Hotell och fick i samband med det se den samling av nutida konst, bland annat Kandinsky och Malevitj, som hotellchefen och kulturpersonligheten Dani Liebenfeldt hade.

Curt Dahlén, som blev överväldigad av samlingen, fick då rådet att besöka Norrköpings konstmuseum och se konstruktivisterna. Det satte djupa spår i hans form- och färguppfattning.

Artikelbild

| Axplock. Ett långt konstnärsskap.

Curt Dahlén har också arbetat mycket med "corporate identity", att form- och färgmässigt ge företag ett visuellt ansikte, en företagsprofil. I många år drev han en stor designbyrå i Göteborg, med 17 anställda.

1984, då Norrköping firade sitt 600-årsjubileum, vann Dahlén tävlingen om en symbol, en logotype, för kommunen. Det blev bokstaven N med symboliska slingor som nertill anspelar på Strömmens vatten och broar och upptill minner om stans skorstenar och industri.

Sedan 1962 bor han i Lerum. Han har varit verksam som fri bildskapare i nästan 30 år. Nu, med vernissage på lördag, visar Dahlén utställningen "Optisk resonans", måleri, grafik och skulptur. Hans måleri bygger på geometriska och optiska kompositioner, i klara, starka färger.

Det icke-naturalistiska var det som en gång fångade hans intresse – och på den vägen är det.

Artikelbild

| Santorini. Den grekiska ön genom Dahléns ögon.

Längre in i utställningslokalen visar Dahlén ett måleri som kommer av att han av konstnärskollegor blev inbjuden att vara med i en ö-grupp som reser till öar runt om i världen och målar. Här blir vyer från Santorini, Azorerna, Tjörn och Manhattan förenklade till något som ligger nära det geometriska formspråket.

– Det var tacksamt för mig, säger Curt Dahlén om skyskraporna på Manhattan, redan förenklade former i sig.

Artikelbild

| Färgstarkt. Skulptur och måleri.

I en annan målning har den matematiska formeln Pythagoras sats fått färg och form.

– Det är egentligen en idé från min skoltid, säger Curt Dahlén som när han gick i skolan fick beröm för sin förmåga att rita formeln grafiskt.

Hur är det att komma tillbaka till din gamla hemstad?

– Det är väldigt speciellt, säger Curt Dahlén.

Han har ställt ut på Galleri Kronan tidigare, för 15 år sedan, 2002.