Malin Gren Landell, Linköping, är psykolog och har varit regeringens särskilda utredare om skolfrånvaro. Slutbetänkandet ”Saknad” kom 2016.
Sedan den 1 januari jobbar hon på utbildningskontoret i Norrköping med uppdraget att utveckla närvaroarbetet.
Att uppmärksamma tidigt, att våga agera och fråga om orsakerna gör att man ser eleverna och kan förebygga långvarig frånvaro, menar Malin Gren Landell.
Hon gillar inte ordet ”hemmasittare”, att man definieras som något man är, någon som sitter hemma, en skuldbeläggande individförklaring, när det handlar om omgivningsfaktorer. I stället talar hon om ”problematisk frånvaro”.
– Det finns orsaker till att man har hamnat i en problematik som gör att man är borta från skolan.
Ett annat problem med begreppet hemmasittare, säger hon, är att man kommer in i ett alldeles för sent skede.
– När du väl hamnat i att du faktiskt inte alls kommer i väg till skolan, utan att du är ofta hemma, då är det väldigt svårt att hjälpa. Vi behöver prata om problematisk frånvaro mycket, mycket tidigare.
– Redan när en elev har varit hemma i två veckor så finns det en risk för att man inte kommer tillbaka till skolan.
Riskerna med frånvaro är många:
– När du är borta från skolan vet vi att det finns ett starkt samband med psykisk ohälsa, ångest och depression, men också med smärtproblematik, sömnproblem, och droganvändning, missbruk, och även med kriminalitet och datorspelsberoende, och att hamna utanför, ensamhet.
Man ska vara vaksam på återkommande ströfrånvaro, när det börjar bli ett mönster, med en frånvaro på 10-20 procent.
– Frånvaro är en stark risk för ökad frånvaro. Därför behöver vi agera tidigt.
Orsaker till frånvaro kan vara allt från oro, ångest och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning till bristande känsla av att höra hemma i skolan.
Eleven kan också vara drabbad av att en förälder har psykiska eller ekonomiska problem, eller ett missbruk, så att barnet blir en ung omsorgsgivare.
Frånvaro har en negativ påverkan på skolresultaten, något Norrköping börjat titta på. Man kan också se att frånvaron går ner i åldrarna. Men Norrköping sticker inte ut, säger Gren Landell, det är många kommuner som brottas med samma problem.
Skolor här och i andra kommuner får kritik av Skolinspektionen för att de inte agerat i tid eller inte gjort rätt. Vet inte skolor hur de ska agera?
– Det är nog olika. Att säga att skolorna inte sköter sig är orättvist. När det handlar om frånvaro är det alltid flera olika faktorer som bidrar. Det kan vara en psykiatrisk eller social problematik och bristande skolstöd. Men det är klart att skolorna behöver bli bättre på hur de jobbar med de möjligheter som finns att ge särskilt stöd.
Efter Gren Landells utredning är rektorer skyldiga, enligt en lagändring i somras, att starta en utredning vid problematisk frånvaro, att ta reda på orsaken.
Skolans åtgärder riskerar att inte ge effekt om man inte förstår eleven. Skolorna måste också bli bättre på återgången efter frånvaro, hur man möter eleven så den kan ta emot den hjälp skolan erbjuder, säger Gren Landell. Eleven kan vara rädd för att gå tillbaka till skolan, rädd att misslyckas igen. Det är jobbigt att komma tillbaka och vara ”den som inte har varit här”.