"Ett tilltagande problem"

Bråvikens golfklubb har problem med vildsvin som bökar på banan. Klubben har nu anlitat jägare för att försöka bli kvitt med vildsvinen. "Det här har varit ett tilltagande problem", säger klubbchefen Jan Monier.

23 april 2019 17:00

Att vildsvin är inne på golfbanan under nätterna är inte helt ovanligt berättar Jan Monier.

De senaste fem-tio åren har de kunnat se småspår i bunkrar och liknande, men på sistone har vildsvinen börjat göra större avtryck på banan.

– Nu har det varit ordentliga bökskador på ett par ställen. Det här har intensifierats i och med att populationen på vildsvin har ökat. De går in där det är mörkt, skuggigt och blött. Det är inte så vanligt att de är uppe på greener för det är ganska tunt gräs där. De är ute efter det köttigare och saftigare gräset, säger han.

För att det inte ska bli ännu mer problem har klubben nu tagit in jägare som ska försöka skjuta vildsvinen.

– Det måste vara fullt licenserade jägare och de måste ha ett särskilt polistillstånd för jakt i planlagt område och det har de jägare vi tagit in.

Med hjälp av bland annat drönare och en app där folk kan rapportera in var de sett vildsvinsspår har jägarna skapat sig en bild över var djuren rör sig och natten till måndag genomfördes skyddsjakt på golfklubben.

– Vi har haft spaning men det blev inget skjutet för vi hittade inget att skjuta på. De var här hela natten, men såg inget. Trots det var det vildsvin som hade bökat på två ställen, säger Monier.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer fortsätta tills problemet är borta. Det kanske räcker med att pricka en. Jönåkers GK i Södermanland hade problem med vildsvin förra året och sköt ett vildsvin då och sen var problemet borta.

Klubben går ut med information på sin hemsida och Facebooksida inför varje jakttillfälle. Dessutom spärrar de av och sätter upp skyltar.

Hur har medlemmarna reagerat på det här?

– De reagerar med vaksamhet och kommer in och talar om när de sett spår och sådär vilket är jättebra för då lägger vi in det i appen och så ser jägarna var de ska gå. Jag tycker det fungerar jättebra.

Är det några medlemmar som störts av vildsvinen när de ska spela?

– Nej, inte vad jag vet. Det har varit problem med bökskador men inte att de störts av vildsvinen.

Bråviken är inte den enda golfklubben i trakten som har problem med vildsvin. Folkbladet skrev i fjol om Finspångs golfklubb som satte upp elstängslet för att hålla vildsvinen borta från banan.

Fakta

De senaste åren har antalet vildsvin i Östergötland ökat. För att förhindra skador gjorda av vildsvin får jakträttshavare bedriva jakt året runt i en anläggning, på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling eller om jakten sker på särskilt uppdrag av kommunal nämnd. Källa: Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson

Ämnen du kan följa