Bilar Sigge Bilajbegovics startade firman Platinum Cars för 12 år sedan. Idén var lika vågad som enkel. Importera dyra bilar och sälj dem med lokal service lite dyrare i Norrköping. På måndagskvällen bjöd Näringslivskontoret i Norrköping och Platinum Cars i samverkan in ett kvinnligt nätverk av företagare och chefer till företagets lokaler i Åby precis invid E4. Fatima Mohamud Higander i firman Business in Progress har Näringslivskontorets uppdrag att samla ihop nätverket i olika konstellationer.

Ett 35-tal kvinnliga företagare och chefer var på plats hos Platinum Cars. Centret invigdes för tre år sedan och omfattar idag 4000 kvadratmeter. Snart ska ytan mer än fördubblas.

– Vi ska utvidga. Snart så har vi ett hektar (10 00 kvadratmeter) lokaler med plats för 200 bilar i bilhallen. Och nu ställer vi in siktet på att nå upp till en miljardomsättning i firman, sa Sigge Bilajbegovics till kvinnorna i bilhallen.

Artikelbild

| Hövdingmöte. Landshövding Elisabeth Nilsson och Platinum Cars grundare Sigge Bilajbekovics hade mycket att tala om.

Bilar i allmänhet och "lyx- och samlarbilar" i synnerhet är enligt Bilajbegovics ännu en mycket manlig verksamhet.

– 98 procent av kunderna och 100 procent av mina säljare är män. Jag skulle vilja att det var på ett annat sätt. Unna er en vacker bil, sa Sigge och slog fast att han också gärna skulle vilja ha kvinnor som säljare i firman. – Jag är säker på att det skulle bredda och öka vår försäljning. Problemet har väl i vart fall hittills varit att det är svårt att hitta kvinnor som verkligen vill satsa på en tillvaro som bilförsäljare, sa Sigge Bilajbegovics.

Hans budskap till de kvinnliga företagarna var att allt börjar med frågan till kunden "Hej, vad kan jag hjälpa dig med?"

– Det är i den frågan som affären startar. Alla som kommer in till oss ska få den frågan och de ska känna sig vällkomna. Vi vet aldrig vem och vilka av de som kommer till oss som är köpare och vilka som inte är köpare. Därför handlar framgång i affärer om att aldrig diskriminera och/eller att låta fördomarna styra ditt beteende som säljare, sa Sigge Bilajbegovics.

Artikelbild

| Nätverksfixare. Fatima Mohamud Higander samlade kvinnliga företagare och chefer på Platinum Cars på måndagskvällen.

Även Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson deltog i närverksträffen på Platinum Cars i Norrköping på måndagskvällen. Inför den intresserade åhörarskaran berättade landshövdingen om sin livsresa från en ganska blyg gymnasist i Kalix till ett liv som utåtriktad ingenjör, lektor, ordförande, chef, vd och landshövding.

– En lärdom jag vill förmedla från mitt liv och till er är att om man säger nej för ofta så missar man många chanser. En annan viktig insikt jag tillägnat mig som chef är att inse att det alltid finns många ute i alla organisationer som inte gillar förnyelse och förändring, sa landshövdingen.

Nätverket av kvinnliga chefer och företagare är "dynamiskt och föränderligt", sa Fatima Mohamud Higander till Folkbladet. Träffen på Platinum Cars var den andra i nätverkets historia.

– Vi bjuder in både särskilt och allmänt till nätverket. Näringslivskontoret vill bidra till flera gruppers integration i Norrköpings näringsliv. Utöver att allmänt rikta oss mot kvinnor så bjuder vi därför även mer riktat in kvinnliga företagare som har sina rötter i andra länder, berättade Fatima Mohamud Higander för Folkbladet.